Szybki jabłecznik. Prosty przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką

szybki jabłecznik
Autor: Shutterstock Szybki jabłecznik to łatwy przepis nie tylko dla początkujących.
łatwy
60 min
10

Dieta wegetariańska

Jabłecznik, upieczony według tego sprawdzonego przepisu, jest perfekcyjny. Kruchy spód, soczyste i słodkie jabłka, miękka beza oraz rumiana kruszonka to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Oto przepis na szybki jabłecznik. Sprawdźcie go i przekonajcie się sami, jak pysznie smakuje.

Z czego zrobić szybki jabłecznik?

Do ciasta z jabłkami potrzebne są łatwo dostępne produkty. Na liście składników znajduje się siedem artykułów. Są w sklepach przez cały rok. Kruchy spód i kruszonkę robi się z mąki pszennej, masła, żółtek, cukru, cukru z prawdziwą wanilią oraz proszku do pieczenia. Warstwa jabłkowa składa się tylko z owoców. Do pianki bezowej potrzebne są białka i cukier.

Jak zrobić szybki jabłecznik?

Przygotowanie ciasta z jabłkami można podzielić na kilka etapów:

  • przygotowanie kruchego ciasta na spód i kruszonki na wierzch
  • obranie i starcie jabłek
  • ubicie białek na bezę
  • upieczenie ciasta

Kiedy podawać szybki jabłecznik?

To ciasto uniwersalne, które sprawdzi się na każdą okazję. Można je upiec nawet, kiedy tylko przyjdzie ochota na pyszne ciasto z jabłkami. Dzięki temu, że robi się je tak łatwo i szybko, można je przygotować nawet w ostatniej chwili. Dodatkową zaletą szybkiego jabłecznika jest to, że składniki są łatwo dostępne przez cały rok, więc ciasto sprawdzi się i w lecie, i w zimie.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1/4 szklanki cukru + 3 łyżki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, cukier z prawdziwą wanilią, 3 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Rozetrzeć w dłoniach na kruszonkę. Odsypać 1 szklankę. Resztę ciasta przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką.
  • Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i lekko odcisnąć z soku. Przełożyć na kruchy spód.
  • Białka ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Wyłożyć na jabłka i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje. Można posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej