Cudownie wilgotny i idealnie maślany. Zaparzany jabłecznik wygrywa nawet z maminą szarlotką
2023-02-07
łatwy
40 min
10
Zaparzany jabłecznik to wyjątkowo smaczne ciasto. Kwaśnie jabłka przyjemnie kontrastują z maślaną nutą ciasta. Do tego jest niesamowicie wilgotny, a jednocześnie zbyt ciężki. Ciasto to przygotowuje się szybciej niż tradycyjną szarlotkę, bo nie trzeba chłodzić ciasta.
SKŁADNIKI
- 5-6 kwaśnych jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostki masła
- kilka włoskich orzechów
- 1 cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka umyć i obrać, pokroić w kostkę lub plastry, obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Masło rozpuścić. Jajka zmiksować z cukrem, aż ten całkiem się rozpuści, a masa zrobi się jasna i puszysta.
- Cały czas miksując, dodać szklankę mąki, a gdy składniki się połączą, wlać cienkim strumieniem gorące masło.
- Nie przerywając miksowania, dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.
- 1/3 ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na to rozłożyć 1/3 jabłek.
- Ponownie wlać warstwę ciasta i ponownie ułożyć jabłka. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty ciasta, poukładać resztę jabłek i ewentualnie wysypać orzechy.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok godziny. Wystudzić na kratce.
- Wierzch ciasta można udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?