Cudownie wilgotny i idealnie maślany. Zaparzany jabłecznik wygrywa nawet z maminą szarlotką

Jabłecznik zaparzany
Autor: Shutterstock Zaparzany jabłecznik to pyszne domowe ciasto.
łatwy
40 min
10

Zaparzany jabłecznik to wyjątkowo smaczne ciasto. Kwaśnie jabłka przyjemnie kontrastują z maślaną nutą ciasta. Do tego jest niesamowicie wilgotny, a jednocześnie zbyt ciężki. Ciasto to przygotowuje się szybciej niż tradycyjną szarlotkę, bo nie trzeba chłodzić ciasta. 

SKŁADNIKI

  • 5-6 kwaśnych jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostki masła
  • kilka włoskich orzechów
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka umyć i obrać, pokroić w kostkę lub plastry, obficie skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Masło rozpuścić. Jajka zmiksować z cukrem, aż ten całkiem się rozpuści, a masa zrobi się jasna i puszysta.
  • Cały czas miksując, dodać szklankę mąki, a gdy składniki się połączą, wlać cienkim strumieniem gorące masło.
  • Nie przerywając miksowania, dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszać do połączenia składników.
  • 1/3 ciasta wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na to rozłożyć 1/3 jabłek.
  • Ponownie wlać warstwę ciasta i ponownie ułożyć jabłka. Na wierzchu zrobić esy-floresy z reszty ciasta, poukładać resztę jabłek i ewentualnie wysypać orzechy.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok godziny. Wystudzić na kratce.
  • Wierzch ciasta można udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?

Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej