Szarlotka na kruchym może się schować. To ciasto jest o wiele lepsze i szybsze

ciasto z jabłkami na oleju
Autor: Shutterstock W mig upieczesz pyszne ciasto z jabłkami. Jest proste i szybkie jak błyskawica.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z jabłek na szybko? Jeżeli macie nadmiar tych najpopularniejszych w Polsce owoców, warto wykorzystać je do upieczenia pysznego domowego ciasta. To uniwersalny słodki wypiek, który pasuje na każdą okazję. Ciasto z jabłkami na oleju jest błyskawiczne i smakuje obłędnie, a jego przygotowanie jest banalnie łatwe. Poznajcie prosty przepis.

Jakie zrobić ciasto z jabłek?

Przepisów na ciasta z jabłkami nie brakuje. W sieci wciąż pojawiają się nowe receptury na pyszne domowe ciasta z dodatkiem tych owoców. Szarlotki, jabłeczniki czy kruche placki z jabłkami to tylko niektóre przykłady. W tym sezonie warto wypróbować przepis na ciasto z jabłkami na oleju. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe. Przygotowanie trwa kilka minut. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Nawet mikser nie jest potrzebny.

Jak zrobić ciasto z jabłkami na oleju?

Przepis na wyśmienite ciasto olejowe z dodatkiem jabłek to idealny deser, który zachwyci nie tylko smakiem i słodkim aromatem. Przepis na ten jabłkowy przysmak jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca. Lista składników jest krótka. Produkty są łatwo dostępne i niedrogie.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto z jabłkami na oleju? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 2. krok – połączenie masy jajecznej z olejem i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wymieszanie ciasta z pokrojonymi jabłkami
  • 4. krok – upieczenie ciasta z jabłkami na oleju w piekarniku

Czym wzbogacić ciasto z jabłkami na oleju?

To podstawowy przepis na ciasto olejowe z dodatkiem jabłek. Można go modyfikować i dodawać różne składniki, które podkręcą jego smak. Do jabłek świetnie pasuje cynamon i kardamon. Sprawdzą się też drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały. Ciasto wzbogacą także suszone owoce jak rodzynki, morele czy daktyle. Wierzch ciasta można posypać kruszonką, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 1 kilogram jabłek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na puch.
  • Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać do połączenia składników.
  • Wlać olej i wymieszać.
  • Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej