Szarlotka na kruchym może się schować. To ciasto jest o wiele lepsze i szybsze
Dieta wegetariańska
Co można zrobić z jabłek na szybko? Jeżeli macie nadmiar tych najpopularniejszych w Polsce owoców, warto wykorzystać je do upieczenia pysznego domowego ciasta. To uniwersalny słodki wypiek, który pasuje na każdą okazję. Ciasto z jabłkami na oleju jest błyskawiczne i smakuje obłędnie, a jego przygotowanie jest banalnie łatwe. Poznajcie prosty przepis.
Jakie zrobić ciasto z jabłek?
Przepisów na ciasta z jabłkami nie brakuje. W sieci wciąż pojawiają się nowe receptury na pyszne domowe ciasta z dodatkiem tych owoców. Szarlotki, jabłeczniki czy kruche placki z jabłkami to tylko niektóre przykłady. W tym sezonie warto wypróbować przepis na ciasto z jabłkami na oleju. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe. Przygotowanie trwa kilka minut. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. Nawet mikser nie jest potrzebny.
Jak zrobić ciasto z jabłkami na oleju?
Przepis na wyśmienite ciasto olejowe z dodatkiem jabłek to idealny deser, który zachwyci nie tylko smakiem i słodkim aromatem. Przepis na ten jabłkowy przysmak jest łatwy i szybki, a efekt końcowy zachwyca. Lista składników jest krótka. Produkty są łatwo dostępne i niedrogie.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto z jabłkami na oleju? Przepis został podzielony na poszczególne czynności, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – ubicie jajek z cukrem
- 2. krok – połączenie masy jajecznej z olejem i pozostałymi składnikami
- 3. krok – wymieszanie ciasta z pokrojonymi jabłkami
- 4. krok – upieczenie ciasta z jabłkami na oleju w piekarniku
Czym wzbogacić ciasto z jabłkami na oleju?
To podstawowy przepis na ciasto olejowe z dodatkiem jabłek. Można go modyfikować i dodawać różne składniki, które podkręcą jego smak. Do jabłek świetnie pasuje cynamon i kardamon. Sprawdzą się też drobno posiekane orzechy włoskie lub migdały. Ciasto wzbogacą także suszone owoce jak rodzynki, morele czy daktyle. Wierzch ciasta można posypać kruszonką, a po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 1 kilogram jabłek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem na puch.
- Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać do połączenia składników.
- Wlać olej i wymieszać.
- Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.