Najlepszą kruszonkę robię tylko z tą mąką. W tej wersji jest pyszna, słodka i obłędnie chrupiąca
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kruszonka to idealne zwieńczenie domowych ciast, słodkich drożdżówek czy zapiekanych owoców. Ten przepis nieco różni się do tradycyjnej receptury. W składzie nie ma mąki pszennej, która jest podstawą klasycznej kruszonki. Zamiast niej warto sięgnąć po inny, dziś trochę zapomniany rodzaj mąki. Jak zrobić dobrą kruszonkę? Poznajcie prosty i szybki przepis.
Z czego zrobić dobrą kruszonkę?
W tym prostym przepisie najlepszą kruszonkę robi się z czterech prostych produktów, które są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Na liście składników zabrakło jednak mąki pszennej typ 500, którą tradycyjnie wykorzystuje się do przygotowania tego smacznego dodatku do słodkich wypieków. Zamiast niej o wiele lepiej sprawdzi się mąka krupczatka. Potrzebne jest także masło, cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią.
Dziś mąka krupczatka jest nieco zapomniana, ponieważ mało kto wie, jak można ją wykorzystać. Krupczatka to mąka pszenna typ 450. Zaliczana jest do mąk gruboziarnistych. Oznacza to, że wygląda jak drobna kaszka. Mąka krupczatka wyróżnia się nie tylko konsystencją, ale także kremową barwą i delikatnym słodkim smakiem. Jest bogata w gluten, co sprawia jest idealnym składnikiem ciast, ciasteczek, makaronów, pierogów czy klusek. Świetnie sprawdza się w naleśnikach, racuchach i cieście na pizzę. Krupczatkę można wykorzystać jak zagęszczacz do zup i sosów. To najlepszy produkt do przygotowania domowej kruszonki.
Jak zrobić idealną kruszonkę?
Mąkę krupczatkę warto wykorzystać do przygotowania domowej kruszonki, która uświetni niejeden słodki wypiek. Przepis na kruszonkę z mąki krupczatki nie jest skomplikowany i nie wymaga długiego czasu. Wystarczą cztery produkty i chwila wolnego czasu.
Jak więc zrobić domową kruszonkę z mąki krupczatki? Przepis jest prosty i szybki, a kruszonka wychodzi za pierwszym razem. Jest pyszna i pasuje do wielu różnych ciast i słodkich bułeczek.
- 1. krok – roztopienie masła
- 2. krok – wymieszanie mąki krupczatki z pozostałymi suchymi składnikami
- 3. krok – połączenie suchych składników z masłem
- 4. krok – wykorzystanie kruszonki z krupczatki do ciast i słodkich wypieków
Czy masło powinno być zimne do kruszonki?
Istnieją dwie szkoły robienia kruszonki. W tym przepisie składniki suche miesza się za pomocą łyżki z roztopionym i ostudzonym masłem. To szybka i prosta metoda, w której nie trzeba łączyć składników dłońmi. Drugi sposób polega na przygotowaniu kruszonki z zimnym masłem. Kostkę należy zetrzeć na tarce lub posiekać i połączyć z suchymi składnikami, aż konsystencja będzie przypominać piasek. Obie metody są dobre i to od was zależy, którą z nich wybierzecie.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
- Do miski przesypać mąkę krupczatkę, cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią.
- Wlać roztopione masło i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki, aż składniki nabiorą konsystencji piasku.
- Wykorzystać jako dodatek do ciast z owocami, drożdżówek czy zapiekanych owoców.