Sylwestrowe ciasto podkręcam makiem i orzechami. Robię je błyskawicznie i tak samo szybko znika
Dieta wegetariańska
Makowiec i wypieki z makiem to tradycyjne świąteczne desery. Co jednak zrobić z resztkami maku, żeby się nie zmarnowały? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten przepis. Wyborne ciasto z makiem i orzechami to idealny słodki wypiek na sylwestrową imprezę, który zachwyci smakiem i aromatem. Oto prosty i błyskawiczny przepis na domowe ciasto orzechowe z dodatkiem maku.
Ciasto z makiem i orzechami – składniki
Do przygotowania pysznego i aromatycznego ciasta wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Idealnie sprawdzą się resztki maku i orzechów czy mielonego cynamonu, które zostały po przygotowaniu świątecznych wypieków. Pozostałe produkty można kupić nawet w małych sklepach spożywczych.
Lista składników, które niezbędne są do upieczenia tego wybornego ciasta, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?
- mąka pszenna
- masło
- cukier
- jajka
- proszek do pieczenia
- dodatki – mak, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), cynamon
Jak zrobić ciasto z makiem i orzechami?
Pyszne ciasto z dodatkiem maku i aromatycznych orzechów nie jest trudne. To łatwy przepis, z którym poradzą sobie nawet ci, którzy nie czują się mocni w domowych słodkich wypiekach. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a ciasto uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego. Dodatkową zaletą tej sprawdzonej receptury jest czas przygotowania. Ciasto jest gotowe w kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone makiem i orzechami? To naprawdę łatwy przepis na smaczny domowy deser idealny na imprezę ostatniego dnia roku.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – utracie masła z cukrem i żółtkami
- 3. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
- 4. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z ciastem
- 5. krok – upieczenie ciasta z makiem i orzechami w piekarniku
Jak podawać ciasto z makiem i orzechami?
Znakomite i błyskawiczne ciasto wzbogacone makiem i orzechami to idealny poświąteczny deser. Sprawdzi się też podczas sylwestrowej domówki. Jest nie tylko łatwe i pyszne. Według legend i podań wystarczy zjeść jeden kawałek tego wyśmienitego ciacha, aby cieszyć się zdrowiem i sukcesami w Nowym Roku 2025.
Upieczone i ostudzone ciasto warto udekorować. Dzięki temu stanie się prawdziwą gwiazdą wśród sylwestrowych przysmaków. Idealnie sprawdzi się lukier królewski lub cytrynowy. Wierzch warto posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Dobrym pomysłem jest także polewa czekoladowa i prażone płatki migdałowe. W każdej wersji ciasto z makiem i orzechami oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem.
SKŁADNIKI
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
- 5 jajek
- 4 łyżki maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:- lukier królewski
- posiekane orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, makiem i cynamonem.
- Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po 1 żółtku i miksować do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać składniki suche i miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem królewskim i posiekanymi orzechami.
- Podawać na deser na sylwestra i inne okazje.