Sylwestrowe ciasto podkręcam makiem i orzechami. Robię je błyskawicznie i tak samo szybko znika

ciasto z makiem i orzechami
Autor: Shutterstock Impreza sylwestrowa nie może obejść się bez tego ciasta. Z dodatkiem maku i orzechów smakuje przepysznie.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Makowiec i wypieki z makiem to tradycyjne świąteczne desery. Co jednak zrobić z resztkami maku, żeby się nie zmarnowały? Najlepszym rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten przepis. Wyborne ciasto z makiem i orzechami to idealny słodki wypiek na sylwestrową imprezę, który zachwyci smakiem i aromatem. Oto prosty i błyskawiczny przepis na domowe ciasto orzechowe z dodatkiem maku.

Ciasto z makiem i orzechami – składniki

Do przygotowania pysznego i aromatycznego ciasta wykorzystuje się proste i łatwo dostępne składniki. Idealnie sprawdzą się resztki maku i orzechów czy mielonego cynamonu, które zostały po przygotowaniu świątecznych wypieków. Pozostałe produkty można kupić nawet w małych sklepach spożywczych.

Lista składników, które niezbędne są do upieczenia tego wybornego ciasta, nie jest długa. Jakie produkty się na niej znalazły?

  • mąka pszenna
  • masło
  • cukier
  • jajka
  • proszek do pieczenia
  • dodatki – mak, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), cynamon

Jak zrobić ciasto z makiem i orzechami?

Pyszne ciasto z dodatkiem maku i aromatycznych orzechów nie jest trudne. To łatwy przepis, z którym poradzą sobie nawet ci, którzy nie czują się mocni w domowych słodkich wypiekach. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a ciasto uda się za pierwszym razem i oczaruje smakiem każdego. Dodatkową zaletą tej sprawdzonej receptury jest czas przygotowania. Ciasto jest gotowe w kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone makiem i orzechami? To naprawdę łatwy przepis na smaczny domowy deser idealny na imprezę ostatniego dnia roku.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utracie masła z cukrem i żółtkami
  • 3. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi
  • 4. krok – ubicie białek i wymieszanie ich z ciastem
  • 5. krok – upieczenie ciasta z makiem i orzechami w piekarniku

Jak podawać ciasto z makiem i orzechami?

Znakomite i błyskawiczne ciasto wzbogacone makiem i orzechami to idealny poświąteczny deser. Sprawdzi się też podczas sylwestrowej domówki. Jest nie tylko łatwe i pyszne. Według legend i podań wystarczy zjeść jeden kawałek tego wyśmienitego ciacha, aby cieszyć się zdrowiem i sukcesami w Nowym Roku 2025.

Upieczone i ostudzone ciasto warto udekorować. Dzięki temu stanie się prawdziwą gwiazdą wśród sylwestrowych przysmaków. Idealnie sprawdzi się lukier królewski lub cytrynowy. Wierzch warto posypać posiekanymi orzechami i migdałami. Dobrym pomysłem jest także polewa czekoladowa i prażone płatki migdałowe. W każdej wersji ciasto z makiem i orzechami oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem.

SKŁADNIKI

  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
  • 5 jajek
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

  • dodatkowo:
  • lukier królewski
  • posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać ze zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, makiem i cynamonem.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po 1 żółtku i miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać składniki suche i miksować, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem królewskim i posiekanymi orzechami.
  • Podawać na deser na sylwestra i inne okazje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej