Świąteczne ciasto pomarańczowe podkręcam tymi suszonymi owocami. Jest pyszne, łatwe i błyskawiczne

ciasto pomarańczowe z suszoną żurawiną
Autor: Shutterstock Do ciasta pomarańczowego dodaj ten składnik. To pyszny deser na Boże Narodzenie i nie tylko.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Co dobrego zrobić z żurawiną? Suszone owoce można wykorzystać jako składnik wielu różnych potraw, ale na początek warto skorzystać z tego przepisu. Pyszne i niesamowicie aromatyczne ciasto pomarańczowe z dodatkiem suszonej żurawiny to deser, w którym można się zakochać. Zobaczcie, jak je przygotować. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborne ciasto pomarańczowe z żurawiną, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie.

Czy żurawina nadaje się do ciasta?

Żurawina jest nie tylko pyszna, ale i pełna zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B, C i A oraz minerały jak magnez, fosfor, potas i żelazo. Wspomaga leczenie chorób i infekcji związanych z układem pokarmowym i moczowym. Wspiera pracę wątroby i nerek. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia efekty starzenia się organizmu. Żurawina pozytywnie wpływa na stan skóry, mięśni i kości.

Suszona żurawina ma słodko-kwaśny smak i świetnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Można wykorzystywać ją jako składnik owsianki, zdrowych sałatek, sosów do mięs pieczonych i duszonych oraz deserów. Jest również doskonałym dodatkiem do domowych słodkich wypieków. Najlepszym tego potwierdzeniem jest przepis na pyszne i aromatyczne ciasto pomarańczowe z suszoną żurawiną, które warto upiec na Boże Narodzenie.

Jak przygotować żurawinę do pieczenia?

W tym prostym przepisie na świąteczne ciasto pomarańczowe wykorzystuje się suszoną żurawinę. Jest dostępna w wielu sklepach bez względu na porę roku. Suszone owoce znacznie skracają czas przygotowania ciasta niż w przypadku świeżej żurawiny. Wystarczy przesypać suszoną żurawinę do miseczki i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dzięki temu owoce staną się miękkie i dobrze połączą się z pozostałymi składnikami ciasta pomarańczowego.

Jak zrobić ciasto pomarańczowe z suszoną żurawiną?

Przepis na słodkie ciasto pomarańczowe wzbogacone suszoną żurawiną nie jest trudny. Lista składników jest krótka i obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Najlepiej jednak smakuje w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki i w odpowiedniej kolejności, ciasto przelać do formy i upiec w piekarniku.

Jak więc upiec pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy z dodatkiem suszonej żurawiny, które oczaruje bliskich w czasie świąt Bożego Narodzenia? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.

  • 1. krok – wyciśnięcie soku i otarcie skórki z pomarańczy
  • 2. krok – zalanie suszonej żurawiny sokiem z pomarańczy
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych
  • 4. krok – utarcie masła z cukrem, jajkami, mlekiem i wanilią
  • 5. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi oraz żurawiną w soku pomarańczowym i otartą skórką
  • 6. krok – przelanie ciasta pomarańczowego do formy i upieczenie w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć sok i zetrzeć skórkę.
  • Żurawinę przesypać do miseczki i zalać sokiem pomarańczowym. Odstawić.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch.
  • Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Wlać mleko i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
  • Dodać żurawinę z sokiem pomarańczowym i otartą skórkę. Wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Żurawina - dlaczego warto ją jeść? Właściwości zdrowotne żurawiny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej