Świąteczne ciasto pomarańczowe podkręcam tymi suszonymi owocami. Jest pyszne, łatwe i błyskawiczne
Dieta wegetariańska
Co dobrego zrobić z żurawiną? Suszone owoce można wykorzystać jako składnik wielu różnych potraw, ale na początek warto skorzystać z tego przepisu. Pyszne i niesamowicie aromatyczne ciasto pomarańczowe z dodatkiem suszonej żurawiny to deser, w którym można się zakochać. Zobaczcie, jak je przygotować. Poznajcie prosty i szybki przepis na wyborne ciasto pomarańczowe z żurawiną, które idealnie pasuje na Boże Narodzenie.
Czy żurawina nadaje się do ciasta?
Żurawina jest nie tylko pyszna, ale i pełna zdrowia. Zawiera witaminy z grupy B, C i A oraz minerały jak magnez, fosfor, potas i żelazo. Wspomaga leczenie chorób i infekcji związanych z układem pokarmowym i moczowym. Wspiera pracę wątroby i nerek. Dzięki zawartości antyoksydantów opóźnia efekty starzenia się organizmu. Żurawina pozytywnie wpływa na stan skóry, mięśni i kości.
Suszona żurawina ma słodko-kwaśny smak i świetnie sprawdza się w wielu różnych potrawach. Można wykorzystywać ją jako składnik owsianki, zdrowych sałatek, sosów do mięs pieczonych i duszonych oraz deserów. Jest również doskonałym dodatkiem do domowych słodkich wypieków. Najlepszym tego potwierdzeniem jest przepis na pyszne i aromatyczne ciasto pomarańczowe z suszoną żurawiną, które warto upiec na Boże Narodzenie.
Jak przygotować żurawinę do pieczenia?
W tym prostym przepisie na świąteczne ciasto pomarańczowe wykorzystuje się suszoną żurawinę. Jest dostępna w wielu sklepach bez względu na porę roku. Suszone owoce znacznie skracają czas przygotowania ciasta niż w przypadku świeżej żurawiny. Wystarczy przesypać suszoną żurawinę do miseczki i zalać świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Dzięki temu owoce staną się miękkie i dobrze połączą się z pozostałymi składnikami ciasta pomarańczowego.
Jak zrobić ciasto pomarańczowe z suszoną żurawiną?
Przepis na słodkie ciasto pomarańczowe wzbogacone suszoną żurawiną nie jest trudny. Lista składników jest krótka i obejmuje produkty, które są w sklepach przez cały rok. Najlepiej jednak smakuje w czasie świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. Wystarczy połączyć składniki i w odpowiedniej kolejności, ciasto przelać do formy i upiec w piekarniku.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto o smaku pomarańczy z dodatkiem suszonej żurawiny, które oczaruje bliskich w czasie świąt Bożego Narodzenia? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. To tylko kilka łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy.
- 1. krok – wyciśnięcie soku i otarcie skórki z pomarańczy
- 2. krok – zalanie suszonej żurawiny sokiem z pomarańczy
- 3. krok – wymieszanie składników suchych
- 4. krok – utarcie masła z cukrem, jajkami, mlekiem i wanilią
- 5. krok – połączenie masy ze składnikami suchymi oraz żurawiną w soku pomarańczowym i otartą skórką
- 6. krok – przelanie ciasta pomarańczowego do formy i upieczenie w piekarniku
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 100 g miękkiego masła
- 100 ml mleka
- 50 g suszonej żurawiny
- 2 pomarańcze
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Wycisnąć sok i zetrzeć skórkę.
- Żurawinę przesypać do miseczki i zalać sokiem pomarańczowym. Odstawić.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Masło utrzeć z cukrem na puch.
- Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku. Wlać mleko i dodać ekstrakt waniliowy. Miksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać do połączenia.
- Dodać żurawinę z sokiem pomarańczowym i otartą skórkę. Wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na święta Bożego Narodzenia i na inne okazje.