Rumuński tort orzechowy. Prosty przepis na ciasto z obłędnym kremem
Dieta wegetariańska
Doskonały pod każdym względem tort orzechowy, na który przepis pochodzi z Rumunii, to pyszny deser na święta Bożego Narodzenia. Składa się z kilku warstw przełożonych obłędnym kremem z orzechów laskowych. Wbrew pozorom przygotowanie nie jest trudne, a lista składników w miarę krótka. Oto prosty przepis na rumuński tort orzechowy, w którym można się zakochać.
Rumuński tort orzechowy – z czego zrobić?
Lista składników, które potrzebne są do zrobienia pysznego i rozpływającego się w ustach tortu z kremem orzechowym, nie jest długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Aby piec rumuński tort orzechowy należy przygotować składniki do ciasta i do kremu.
Na liście potrzebnych produktów znalazły się:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, miód, orzechy laskowe, cukier puder, soda oczyszczona, jajka oraz żółtko
- składniki do kremu – śmietana, masło, orzechy laskowe, żółtka, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią, alkohol
Jak zrobić rumuński tort orzechowy?
Przepis na przekładany kremem z orzechów laskowych tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie można podzielić na etapy i deser zacząć robić nawet dwa dni wcześniej przed podaniem. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, podczas przygotowań nikogo nie spotkają przykre niespodzianki.
Jak więc upiec obłędny rumuński tort orzechowy?
- 1. etap – zagniecenie ciasta na placki i schłodzenie w lodówce
- 2. etap – rozwałkowanie, upieczenie i ostudzenie ciasta na placki
- 3. etap – przygotowanie kremu orzechowego
- 4. etap – przełożenie placków kremem orzechowym
- 5. etap – schłodzenie tortu w lodówce
Jak podawać rumuński tort orzechowy?
Przygotowany według oryginalnego przepisu pochodzącego z Rumunii tort orzechowy jest przepyszny. Oczaruje smakiem już od pierwszego kęsa. Tort przełożony kremem z orzechów laskowych na pewno zrobi oszałamiające wrażenie na gościach podczas świątecznego biesiadowania w Boże Narodzenie. To również pomysł na tort urodzinowy. Rumuński tort orzechowy sprawdzi się także na inne wyjątkowe okazje.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 1 i 1/2 mąki pszennej
- 95 g miodu
- 80 g zmielonych orzechów laskowych
- 70 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
krem orzechowy:- 1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
- 200 g miękkiego masła
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 kieliszek rumu lub wódki
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, orzechami laskowymi i sodą. Wbić jajka. Dodać żółtko i miód. Energicznie zagnieść ciasto, uformować wałek i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkować na placek o wymiarach tortownicy (około 22 cm).
- Placki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 10 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Wyjąć i odstawić na 24 godziny.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch. Dodać żółtka i zmielone orzechy. Ucierać do połączenia.
- Cały czas ucierając, stopniowo dodawać śmietanę. Kiedy składniki się połączą, wlać alkohol.
- Do formy włożyć pierwszy placek i posmarować 1/6 kremu. Przykryć drugim plackiem. Warstwy układać do wyczerpania składników, z czego ostatnią powinien być krem.
- Wstawić do lodówki na całą noc lub dłużej.
- Podawać podczas świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.