Rolada kokosowa bez pieczenia. Prosta, ekspresowa i rozpływająca się w ustach
Rolada kokosowa to propozycja na deser, który oczaruje wyglądem i od pierwszego kęsa zachwyci smakiem. Jest miękka i po prostu rozpływa się w ustach. Pasuje na każdą okazją bez względu na porę roku. Oto sprawdzony przepis na roladę wypełnioną kokosowym kremem.
Jak zrobić roladę kokosową bez pieczenia?
Przygotowanie tego obłędnego deseru rozpoczyna się od zrobienia masy kakaowej. Do zmielonych herbatników dodaje się ciepłe mleko z masłem i cukrem. Całość należy dokładnie wymieszać i równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warto odrysować na nim kwadrat o boku ok. 28 cm, aby łatwiej było formować masę. Drugim krokiem jest zrobienie kremu kokosowego. Miękkie masło należy utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę i dodać wiórki kokosowe. Krem wykłada się na kakaowy spód i zawija w roladę. Tak przygotowane ciasto wstawia się do lodówki na kilka godzin.
Przepis na roladę kokosową bez pieczenia
- To prosty przepis na pyszny deser o smaku kokosa, która uda się za każdym razem.
- Kokosowy deser robi się szybko. Trzeba jedynie poczekać, aż rolada schłodzi się w lodówce, aby można było łatwo pokroić ją na porcje.
- Wśród składników, które potrzebne są do zrobienia tego ciasta bez pieczenia, znajdują się produkty łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach spożywczych.
- Herbatniki najlepiej zmielić w malakserze, blenderze lub rozdrabniaczu.
- Masło do kremu powinno mieć temperaturę pokojową.
Jak wzbogacić roladę kokosową bez pieczenia?
Kiedy ciasto jest już przygotowane do zawinięcia w roladę, w środku można ukryć różne dodatki. Mogą to być świeże owoce jak maliny, truskawki czy borówki. Sprawdzą się też suszone owoce lub posiekane orzechy. Gotową roladę uzupełni polewa czekoladowa lub karmelowa. Rolada kokosowa będzie się jeszcze bardziej apetycznie prezentować, jeżeli wierzch udekoruje się różyczkami z bitej śmietany i posypie startą gorzką czekoladą.
Kiedy podawać roladę kokosową bez pieczenia?
Ten pyszny kokosowy deser to uniwersalna propozycja, która będzie smakować zawsze bez względu na okazję czy porę roku. Ciasto doskonale pasuje na różne święta czy rodzinne jubileusze. To pomysł na deser po niedzielnym obiedzie, coś słodkiego na imprezę dla najmłodszych i tych starszych. Rolada kokosowa doskonale zastąpi tort urodzinowy.
SKŁADNIKI
- masa kakaowa:
- 300 g herbatników typu Petit Beurre
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g masła
- 3 łyżki kakao
krem kokosowy:- 100 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
opcjonalnie:- 100 g malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmielić. Do rondelka wlać mleko, wsypać cukier i dodać masło. Mieszać i podgrzewać, aż składniki się połączą. Wlać do herbatników i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Na papierze do pieczenia odrysować kwadrat o wymiarach 28 cm x 28 cm i wyłożyć nim blachę. Przełożyć na niego ciasto i wyrównać.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wyłożyć na masę kakaową i wyrównać. Na środku ułożyć maliny, jeżeli ich używasz.
- Delikatnie zwinąć w roladę. Zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem pokroić na porcje.