Pyszne, efektowne i puszyste. To świąteczne odrywane ciasto robi furorę w moim domu
Prezentuje się zjawiskowo. Smakuje przepysznie, a do tego jest obłędnie puszyste i po brzegi wypełnione aromatyczną masą makową. To odrywane ciasto drożdżowe idealnie sprawdzi się podczas tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że wykorzystuje się gotową masę makową, przygotowanie jest w miarę szybkie. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić świąteczne ciasto odrywane z makiem.
i
Dieta wegetariańska
Co zrobić z masy makowej?
Masa makowa to doskonały składnik słodkich wypieków przygotowywanych z okazji świąt Bożego Narodzenia. Właśnie w tym okresie cieszy się największą popularnością. W sklepach dostępna jest w postaci gotowego produktu, który można wykorzystać od razu. Najlepsze są te, które składają się z dużej ilości maku i naturalnych dodatków. Nie zawierają konserwantów czy sztucznych barwników i aromatów. Można też zrobić domową masę makową, dodając do niej rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, prawdziwy miód, aromat migdałowy lub rum.
Do czego można wykorzystać masę makową? To doskonały dodatek do różnego rodzaju słodkich wypieków. Można użyć jej do tradycyjnego makowca. Sprawdzi się jako nadzienie do strucli z makiem, muffinek, kruchych tart lub do słodkich rogalików. Jest też składnikiem wigilijnych klusek z makiem. Masa makowa idealnie sprawdzi się także do upieczenia świątecznego ciasta odrywanego. Przepis na ten słodki przysmak znajdziecie poniżej.
Z czego zrobić odrywane ciasto z makiem?
Aby przygotować domowe ciasto z makowym nadzieniem według tego przepisu, potrzebne są podstawowe produkty. Są dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych, dyskontach i marketach. Właśnie teraz przed świętami Bożego Narodzenia można je dostać w dobrych promocyjnych cenach.
Lista składników, które niezbędne są do upieczenia domowego ciasta z makiem na Boże Narodzenie, nie jest długa. Znalazły się na niej produkty, które stanowią podstawę wszystkich ciast drożdżowych. Są dobrze znane, a jeżeli lubicie piec w domu słodkości, na pewno część z nich macie pod ręką. Co jest więc potrzebne, aby upiec odrywane ciasto z makiem na święta?
- składniki do ciasta – mąka pszenna, cukier, drożdże, żółtka, mleko, masło
- dodatki – masa makowa domowa lub z puszki
Jak zrobić odrywane ciasto z makiem?
Świąteczny przepis na wyborne ciasto wypełnione aromatyczną masą makową do odrywania jest łatwy. Warto pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, więc potrzebuje czasu, aby wyrosnąć. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, mleko podgrzać, a masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Dzięki temu świeże drożdże będą pracować na najwyższych obrotach, a ciasto odrywane po upieczeniu będzie obłędnie puszyste.
Jak więc upiec pełne smaku ciasto odrywane z masą makową? Ten słodki wypiek na Boże Narodzenie jest łatwy, zawsze się udaje i bije na głowę nawet tradycyjny makowiec.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta i odstawienie go go wyrośnięcia na 90 minut
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta drożdżowego i wyłożenie masy makowej
- 4. krok – zwinięcie, pokrojenie i ułożenie w tortownicy ciasta makowego
- 5. krok – upieczenie odrywanego ciasta z makiem w piekarniku
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- nadzienie:
- 850 g masy makowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać połowę mleka, wsypać 1 łyżkę cukru i 4 łyżki mąki pszennej. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do większej miski przesiać mąkę. Wsypać pozostały cukier i wlać mleko. Dodać żółtka i roztopione masło. Wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35 cm x 45 cm.
- Na ciasto równomiernie wyłożyć masę makową i zwinąć w roladę. Pokroić ją na kawałki o szerokości około 2,5 cm.
- Porcje ciasta ułożyć pionowo obok siebie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser w święta Bożego Narodzenia.