Puszysty biszkopt, obłędny krem i truskawki. To wyśmienite ciasto nie ma sobie równych
Dieta wegetariańska
Sezon na truskawki nie jest zbyt długi, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Jednym z kulinarnych „must have” w tym roku jest obłędne ciasto z mascarpone i truskawkami. Składa się z delikatnego biszkoptu, doskonałego kremu z włoskiego serka mascarpone oraz galaretki ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest przepyszne i łatwe do zrobienia w domu. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy przepis na wyśmienite ciasto z truskawkami i mascarpone.
Co można zrobić z mascarpone i truskawek?
Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Ciasto z kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i wzbogacone truskawkami oraz galaretką to idealny deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na ten wyborny przysmak truskawkowy jest prosty, a lista składników jest dość krótka. Została podzielona na trzy części:
- składniki do biszkoptu – jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli
- składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, galaretki truskawkowe, wrzątek
- składniki do kremu – serek mascarpone, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc., cukier puder, żelatyna, woda
Jak zrobić dobre ciasto z serkiem mascarpone?
Przepis na wyśmienite ciasto z kremem z mascarpone, które wieńczy galaretka i truskawki, nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, zrobienie tego sezonowego deseru jest łatwe i przyjemne.
Jak więc zrobić domowe ciasto z mascarpone i słodkimi truskawkami? Z tym przepisem zawsze się uda, oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem.
- 1. krok – upieczenie biszkoptu na spód
- 2. krok – przygotowanie galaretki truskawkowej
- 3. krok – przygotowanie kremu z serka mascarpone
- 4. krok – przełożenie kremu na biszkoptowy spód, ułożenie truskawek i uzupełnienie galaretką
- 5. krok – schłodzenie ciasta z mascarpone i truskawkami w lodówce
Jak zrobić krem do ciasta z truskawkami?
Pyszne domowe ciasto biszkoptowe z dodatkiem truskawkowej galaretki i kremu podbije każdy kubek smakowy. Miękki biszkopt idealnie łączy się truskawkami, galaretką i aksamitnym kremem. Jak więc zrobić taki krem do ciasta z truskawkami? Przygotowanie obłędnego kremu do tego ciasta jest proste i szybkie. Najpierw ubija się śmietankę, a następnie dodaje serek mascarpone i cukier puder. Na koniec wlewa się żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Po kilku chwilach miksowania krem jest gotowy i można przełożyć go na biszkoptowy spód.
SKŁADNIKI
- biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
warstwa truskawkowa:- 700 g truskawek
- 700 ml wrzącej wody
- 2 opakowanie galaretki truskawkowej
Krem:- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 65 g cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
- Dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Galaretki zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić.
- Śmietankę ubić, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i wsypywać cukier puder. Delikatnie wlać żelatynę i miksować do połączenia składników.
- Krem przełożyć na biszkopt. Ułożyć pozbawione szypułek i pokrojone na połówki lub w plasterki truskawki. Wyłożyć tężejącą galaretkę.
- Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Podawać na deser na różne okazje.