Puszysty biszkopt, obłędny krem i truskawki. To wyśmienite ciasto nie ma sobie równych

ciasto z mascarpone i truskawkami
Autor: Shutterstock Na biszkopt wyłóż krem i ułóż truskawki. To ciasto znika do ostatniego okruszka.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Sezon na truskawki nie jest zbyt długi, dlatego warto z niego korzystać, ile się da. Jednym z kulinarnych „must have” w tym roku jest obłędne ciasto z mascarpone i truskawkami. Składa się z delikatnego biszkoptu, doskonałego kremu z włoskiego serka mascarpone oraz galaretki ze świeżymi truskawkami. Ciasto jest przepyszne i łatwe do zrobienia w domu. Przekonajcie się sami i wybierzcie ten łatwy przepis na wyśmienite ciasto z truskawkami i mascarpone.

Co można zrobić z mascarpone i truskawek?

Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym przepisie. Ciasto z kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone i wzbogacone truskawkami oraz galaretką to idealny deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis na ten wyborny przysmak truskawkowy jest prosty, a lista składników jest dość krótka. Została podzielona na trzy części:

  • składniki do biszkoptu – jajka, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, szczypta soli
  • składniki do warstwy truskawkowej – truskawki, galaretki truskawkowe, wrzątek
  • składniki do kremu – serek mascarpone, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc., cukier puder, żelatyna, woda

Jak zrobić dobre ciasto z serkiem mascarpone?

Przepis na wyśmienite ciasto z kremem z mascarpone, które wieńczy galaretka i truskawki, nie jest skomplikowany. Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne kroki, zrobienie tego sezonowego deseru jest łatwe i przyjemne.

Jak więc zrobić domowe ciasto z mascarpone i słodkimi truskawkami? Z tym przepisem zawsze się uda, oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – upieczenie biszkoptu na spód
  • 2. krok – przygotowanie galaretki truskawkowej
  • 3. krok – przygotowanie kremu z serka mascarpone
  • 4. krok – przełożenie kremu na biszkoptowy spód, ułożenie truskawek i uzupełnienie galaretką
  • 5. krok – schłodzenie ciasta z mascarpone i truskawkami w lodówce

Jak zrobić krem do ciasta z truskawkami?

Pyszne domowe ciasto biszkoptowe z dodatkiem truskawkowej galaretki i kremu podbije każdy kubek smakowy. Miękki biszkopt idealnie łączy się truskawkami, galaretką i aksamitnym kremem. Jak więc zrobić taki krem do ciasta z truskawkami? Przygotowanie obłędnego kremu do tego ciasta jest proste i szybkie. Najpierw ubija się śmietankę, a następnie dodaje serek mascarpone i cukier puder. Na koniec wlewa się żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Po kilku chwilach miksowania krem jest gotowy i można przełożyć go na biszkoptowy spód.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • warstwa truskawkowa:
  • 700 g truskawek
  • 700 ml wrzącej wody
  • 2 opakowanie galaretki truskawkowej

  • Krem:
  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 65 g cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier. Ubijać, aż piana stanie się gęsta i błyszcząca.
  • Dodawać po jednym żółtku i miksować na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Galaretki zalać wrzątkiem i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić.
  • Śmietankę ubić, a następnie stopniowo dodawać serek mascarpone i wsypywać cukier puder. Delikatnie wlać żelatynę i miksować do połączenia składników.
  • Krem przełożyć na biszkopt. Ułożyć pozbawione szypułek i pokrojone na połówki lub w plasterki truskawki. Wyłożyć tężejącą galaretkę.
  • Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
więcej