Przepis na wieniec drożdżowy z makiem. Łatwy i efektowny wypiek na Boże Narodzenie
Dieta wegetariańska
Jak zrobić efektowne ciasto drożdżowe z makiem na Boże Narodzenie? Z tym sprawdzonym przepisem upieczcie doskonały wieniec drożdżowy wypełniony słodką masą makową. To obłędne ciasto idealnie pasuje na święta i na pewno zrobi wrażenie na każdym gościu. Oto łatwy przepis na pyszny wieniec drożdżowy z makiem, który zauroczy wyglądem i oczaruje smakiem.
Wieniec drożdżowy z makiem – składniki
Do upieczenia domowego wieńca drożdżowego z masą makową wykorzystuje się proste i niedrogie składniki. Masę makową można kupić gotową w puszce, zwracając uwagę na jej skład. Nie powinna zawierać konserwantów i innych chemicznych składników. Jeżeli macie więcej czasu, możecie sami zrobić pyszną domową masę makową.
Na liście składników potrzebnych do upieczenia wieńca drożdżowego z makiem znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- masa makowa
- masło
- jajka
- mleko
- cukier
- świeże drożdże
- szczypta soli
Jak zrobić wieniec drożdżowy z makiem?
Przepis na pyszny domowy wieniec z masą makową na Boże Narodzenie nie jest skomplikowany. Postępując według tej sprawdzonej receptury, wieniec uda się już za pierwszym razem i oczaruje każdego. Wieniec przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które wymaga specjalnego traktowania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc trzeba pamiętać, aby wcześniej wyjść je z lodówki. Po wyrobieniu ciasta należy odstawić je w ciepłe miejsce, aby mogło pięknie wyrosnąć.
Przepis na wieniec drożdżowy z makiem został podzielony na kilka prostych kroków:
- 1. krok – przygotowanie rozczynu drożdżowego
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, nałożenie masy makowej i zwinięcie w wieniec
- 4. krok – upieczenie wieńca drożdżowego z makiem
Jak upiec wieniec drożdżowy z makiem?
Przygotowanie ciasta drożdżowego i uformowanie z niego wieńca wypełnionego masą makową nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu. Wieniec warto zwinąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto zachowa piękny kształt. Blachę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa około 40 minut.
Jak udekorować wieniec drożdżowy z makiem?
Pyszny i efektowny wieniec drożdżowy z aromatycznym nadzieniem makowym można udekorować, aby ciasto prezentowało się jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub ozdobić polewą czekoladową. Sprawdzi się też cytrynowy lukier. Wieniec drożdżowy z makiem można posypać orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 500 g masy makowej
- 120 ml mleka letniego
- 100 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki przełożyć pokruszone drożdże. Wlać mleko i wsypać 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, rozcierając drożdże. Odstawić na 10 minut.
- Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli i wlać rozczyn drożdżowy. Wsypać cukier i wbić jajka. Dodać żółtko i roztopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokątny placek. Posmarować masą makową, zostawiając nieduży margines z jednej strony. Zwinąć w roladę i zlepić brzegi.
- Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować koło, zlepiając końce. Co kilka centymetrów zrobić nacięcia nożem.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.