Przepis na portokalopitę. Greckie ciasto pomarańczowe podbije niejedno podniebienie

portokalopita
Autor: Shutterstock Portokalopita to obłędnie pomarańczowe ciasto z Grecji.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Na święta Bożego Narodzenia tradycyjnie piecze się serniki, makowce i pierniki. Jeżeli chcecie zaskoczyć rodzinę podczas świątecznego biesiadowania, w tym roku warto zrobić portokalopitę. To pyszne pomarańczowe ciasto, na które przepis pochodzi ze słonecznej Grecji. Ciasto smakuje wyśmienicie i jest łatwe do zrobienia. Poznajcie prosty przepis na ciasto o oszałamiającym smaku i aromacie pomarańczy, czyli grecką portokalopitę.

Portokalopita – co to jest?

Pod tą zawiłą nazwą kryje się przepyszne i wilgotne ciasto o orzeźwiającym smaku pomarańczy. To tradycyjny grecki wypiek, który narodził się na Krecie. Można spróbować go prawie każdej tawernie, cukierni czy restauracji. Dzięki temu prostemu przepisowi grecki wypiek można zrobić w domu bez konieczności dalekiej podróży.

Ciasto pomarańczowe z Grecji składa się z kilku łatwo dostępnych składników. Na liście znalazły się produkty, które łatwo kupić w polskich sklepach bez względu na porę roku. Lista została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty do ciasta, a druga obejmuje składniki potrzebne do przygotowania domowego syropu pomarańczowego.

Aby przygotować w domu portokalopitę, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • składniki do ciasta – gotowe ciasto filo, jajka, cukier, proszek do pieczenia, otarta skórka z pomarańczy i cytryny
  • składniki do syropu pomarańczowego – świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, czarna herbata, cukier i cynamon

Jak zrobić greckie ciasto pomarańczowe?

Przepis na portokalopitę nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie ciasta filo. Dzień wcześniej należy podzielić je na arkusze, rozłożyć i odstawić, aby w ciągu nocy wyschło. Gotowe ciasto filo jest do kupienia w większych sklepach spożywczych.

Przepis na portokalopitę został podzielony na kilka prostych kroków:

  • 1. krok – wysuszenie ciasta filo
  • 2. krok – utarcie jajek z cukrem i połączenie ich z pozostałymi składnikami ciasta oraz pokruszonymi arkuszami filo
  • 3. krok – upieczenie ciasta pomarańczowego
  • 4. krok – przygotowanie syropu pomarańczowego
  • 5. krok – skropienia upieczonego ciasta pomarańczowego syropem

Jak podawać greckie ciasto pomarańczowe?

Portokalopita to obłędne w smaku orzeźwiające ciasto pomarańczowe, które będzie smakował każdemu. Przepis jest uniwersalny i można wykorzystywać go na różne okazje. To propozycja na oryginalny deser w czasie rodzinnego spotkania z bliskimi podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdzi się na imprezie sylwestrowej i karnawałowej. Pysznie zastąpi tort urodzinowy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g ciasta filo
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  •  
  • Syrop pomarańczowy:
  • 1 szklanka czarnej herbaty
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 4 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto filo rozłożyć na arkusze i odstawić na noc, aby wyschło. Następnego dnia pokruszyć na płatki.
  • Jajka utrzeć z cukrem na jasny puch. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  • Wsypać płatki ciasto filo i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 50 minut.
  • Kiedy ciasto się piecze, przygotować syrop pomarańczowy. Do rondelka wlać sok z pomarańczy i cytryny oraz zaparzoną czarną herbatę. Wsypać cukier i cynamon. Wymieszać, zagotować i zestawić z ognia do lekkiego ostygnięcia.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut do lekkiego ostygnięcia. Następnie skropić syropem pomarańczowym i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Szulc-Górska
więcej