Przepis na piernik staropolski

Staropolski piernik dojrzewający
Autor: thinkstockphotos.com Piernik warto przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować go tak, jak lubimy
łatwy
40 min
4

Piernik długo dojrzewający, czyli piernik staropolski - ten przepis trzeba wypróbować na święta! Piernik staropolski nie jest trudny do przygotowania, lecz trzeba trochę poczekać aż ciasto osiągnie najlepsze walory smakowe. Niemniej warto skusić się na prawdziwy piernik staropolski według sprawdzonej receptury. Oto przepis! 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto, Piernik na piwie miodowym  oraz Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

Sprawdź również >>> Piernik z bakaliami

Sprawdź również >>> Szybki piernik na ostatnią chwilę

SKŁADNIKI

  • 250 g miodu
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozpuść miód, masło i cukier, cały czas mieszając.
  • Do przestudzonej masy dodaj mąkę, jajko i żółtka oraz przyprawę do piernika. Wcześniej wymieszaj mleko z sodą i teraz je dodaj, wrzuć także posiekane orzechy.
  • Wyrobić ciasto, a kiedy będzie już gotowe - odstawić na około 2-3 tygodnie!
  • Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj na równy placek, przełóż go na blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.
  • Po wyjęciu i ostudzeniu możesz ciasto pokroić na trzy równe placki, dwa posmarować powidłami śliwkowymi, a wierzch polać polewą czekoladową (same placki powinnaś odstawić jeszcze na tydzień).