Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?

Na święta koniecznie wypróbuj przepis na dojrzewający piernik staropolski z dużą ilością bakalii. Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Boże Narodzenie. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury.
3 szklanki mąki pszennej
½ szklanki miodu
1 szklanka cukru
100 g miękkiego masła
5 jajek
3 łyżki kwaśnej śmietany
skórka otarta z 1 pomarańczy
½ szklanki mleka
1 łyżeczka sody
przyprawa korzenna do piernika
10 dag posiekanych orzechów
10 dag posiekanych migdałów bez skórki
10 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
suszona marakuja
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
1-2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę należy przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.
Bakalie obtoczyć w mące (1-2 łyżki mąki).
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty.
Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Specjalną brytfankę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).
Upieczony piernik pozostawić w formach do wystygnięcia. Następnie, wedle uznania, ciasto można posmarować polewą czekoladową. Ciasto smakuje jeszcze lepiej po kilka dniach. Jak dekorować pierniki? Sprawdź tutaj. Smacznego!
Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: