Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?

2019-12-02
Edyta Folwarska
Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?
Autor: Shutterstock Piernik, aby był znakomity, powinien leżakować minimum kilka dni.
łatwy
80 min
4

Na święta koniecznie wypróbuj przepis na dojrzewający piernik staropolski z dużą ilością bakalii. Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Boże Narodzenie. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury.

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

½ szklanki miodu

1 szklanka cukru

100 g miękkiego masła

5 jajek

3 łyżki kwaśnej śmietany

skórka otarta z 1 pomarańczy

½ szklanki mleka

1 łyżeczka sody

przyprawa korzenna do piernika

10 dag posiekanych orzechów

10 dag posiekanych migdałów bez skórki

10 dag rodzynek

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

suszona marakuja

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30%

1-2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę należy przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.

Bakalie obtoczyć w mące (1-2 łyżki mąki).

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty.

Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Specjalną brytfankę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).

Upieczony piernik pozostawić w formach do wystygnięcia. Następnie, wedle uznania, ciasto można posmarować polewą czekoladową. Ciasto smakuje jeszcze lepiej po kilka dniach. Jak dekorować pierniki? Sprawdź tutaj. Smacznego!

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: 

Piernik staropolski

Piernik z korzennym aromatem

Piernik w czekoladzie