Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?

2019-12-02
Edyta Folwarska
Przepis na piernik - jak zrobić domowy piernik z bakaliami?
Autor: Shutterstock Piernik, aby był znakomity, powinien leżakować minimum kilka dni.
łatwy
80 min
4

Na święta koniecznie wypróbuj przepis na dojrzewający piernik staropolski z dużą ilością bakalii. Piernik to tradycyjne ciasto przygotowywane na Boże Narodzenie. Możesz go podać z czekoladową polewą lub, jak wolisz, z lukrem, migdałami, orzechami. Podajemy przepis na wyśmienity piernik dojrzewający według tradycyjnej receptury.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniki: 

Piernik staropolski

Piernik z korzennym aromatem

Piernik w czekoladzie

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

½ szklanki miodu

1 szklanka cukru

100 g miękkiego masła

5 jajek

3 łyżki kwaśnej śmietany

skórka otarta z 1 pomarańczy

½ szklanki mleka

1 łyżeczka sody

przyprawa korzenna do piernika

10 dag posiekanych orzechów

10 dag posiekanych migdałów bez skórki

10 dag rodzynek

10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

suszona marakuja

100 g gorzkiej czekolady

100 ml śmietanki 30%

1-2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę należy przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko.

Bakalie obtoczyć w mące (1-2 łyżki mąki).

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty.

Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Specjalną brytfankę należy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika o temperaturze 160 stopni i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).

Upieczony piernik pozostawić w formach do wystygnięcia. Następnie, wedle uznania, ciasto można posmarować polewą czekoladową. Ciasto smakuje jeszcze lepiej po kilka dniach. Jak dekorować pierniki? Sprawdź tutaj. Smacznego!

Edyta Folwarska