Piernik żytni przekładany powidłami

Dorota Kalita-Typa
Piernik żytni przekładany (bez białek mleka krowiego)
Autor: Dorota Kalita-Typa Piernik świąteczny z powidłami 
średni
90 min
4

Przepis na świąteczny piernik przekładany powidłami. Ciasto z mąki żytniej, bez białek mleka krowiego powinny wypróbować wszyscy alergicy. Pyszny piernik w polewie z ciemnej czekolady będzie prawdziwym rarytasem na bożonarodzeniowym stole! Oto sposób przygotowania. 

Polecamy również inne przepisy na zdrowsze wersje klasycznych świątecznych łakoci: Bezglutenowy piernik dyniowy na mące gryczanej, Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański) oraz Piernik marchewkowy.

Sprawdź również >>> Piernik z owocami

SKŁADNIKI

  • 250 ml pszczelego miodu lub syropu klonowego
  • 0,75 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki żytniej typ 720
  • 0,3 szklanki oleju lnianego
  • 50 ml mleka sojowego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 400 g twardej marmolady owocowej lub ulubionych powideł

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    W garnku z grubym dnem umieść miód, przyprawy do piernika, cukier i olej. Wszystkie składniki podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru i nie dopuść do wrzenia, a następnie odstaw do wychłodzenia. Do wystudzonej masy dodaj jajka i rozpuszczoną w ciepłym mleku sodę. Wszystko zmiksuj, dodaj mąkę i miksuj dalej, aż ciasto stanie się jednolite.

    Surowe ciasto odstaw na  kilka godzin w chłodne miejsce, ale nie do lodówki. Po tym czasie przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej keksówki i piecz przez 50-60 minut w temperaturze około 160 stopni C.

    Wystudzony piernik zawiń szczelnie w bawełnianą lub lnianą ścierkę i przechowuj w chłodzie przez kilka dni, aż skruszeje. Dzień przed podaniem przekrój go wzdłuż na trzy równe części i przełóż podgrzaną marmoladą.

    Ciasto piernikowe oblej rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i odstaw do skrzepnięcia  na całą dobę.

Dorota Kalita-Typa