Piernik z polewą czekoladową
2021-03-29
łatwy
100 min
4
Nie bardziej świątecznego ciasta niż piernik. A żeby było jeszcze pyszniej, proponujemy przygotować piernik z polewą czekoladową, z dużą ilością bakalii. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w najsmaczniejszej postaci.
Polecamy także inne, ciekawe przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatem, Piernik w czekoladzie oraz Piernik z bakaliami.
Polecamy także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cynamon
- imbir
- goździki
- laska wanilii
- 30 g kakao
- 1 łyżka masła
- 100 g rodzynek
- 20 g świeżej skórki pomarańczowej
- 60 g mieszanki orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie utrzyj miód z 1 szklanką cukru.
- Do miski wrzuć mąkę, śmietanę oaz jajko. Wymieszaj delikatnie. Dodaj bakalie. Jeśli lubisz rodzinki oraz orzechy, możesz dorzucić ich więcej.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.
- Gdy piernik będzie w piekarniku, przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko. Dodaj szklankę cukru, masło, kakao oraz laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając.
- Polej piernik polewą i pozostaw do wystygnięcia.
- Udekoruj ciasto. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.