Piernik z polewą czekoladową

Piernik z polewą czekoladową
Autor: Shutterstock Piernik świąteczny smakuje jeszcze lepiej, gdy zyska czekoladową polewę.
łatwy
100 min
4

Nie bardziej świątecznego ciasta niż piernik. A żeby było jeszcze pyszniej, proponujemy przygotować piernik z polewą czekoladową, z dużą ilością bakalii. Oto łatwy przepis na piernik świąteczny w najsmaczniejszej postaci. 

Polecamy także inne, ciekawe przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z korzennym aromatemPiernik w czekoladzie oraz Piernik z bakaliami.

Polecamy także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cynamon
  • imbir
  • goździki
  • laska wanilii
  • 30 g kakao
  • 1 łyżka masła
  • 100 g rodzynek
  • 20 g świeżej skórki pomarańczowej
  • 60 g mieszanki orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dokładnie utrzyj miód z 1 szklanką cukru.
  • Do miski wrzuć mąkę, śmietanę oaz jajko. Wymieszaj delikatnie. Dodaj bakalie. Jeśli lubisz rodzinki oraz orzechy, możesz dorzucić ich więcej.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C. Przygotowane ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut.
  • Gdy piernik będzie w piekarniku, przygotuj polewę. Do rondelka wlej mleko. Dodaj szklankę cukru, masło, kakao oraz laskę wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu, delikatnie mieszając.
  • Polej piernik polewą i pozostaw do wystygnięcia. 
  • Udekoruj ciasto. Jak dekorować pierniczki? Sprawdź tutaj.