Piernik z korzennym aromatem: przepis na klasyczny świąteczny wypiek

2016-11-24
Piernik z korzennym aromatem: przepis na klasyczny świąteczny wypiek
Autor: Shutterstock Piernik świąteczny pachnący korzennymi przyprawami to symbol świąt Bożego Narodzenia.
średni
90 min
4

Piernika pachnącego miodem i przyprawami korzennymi wcale nie jest tak trudno wykonać, jak mogłoby się wydawać. Trzeba uzbroić się jedynie w cierpliwość  i klika niezbędnych składników. Podajemy przepis na tradycyjny piernik korzenny.

Polecamy również inne, ciekawe przepisy na świąteczne pierniki: Piernik staropolskiPiernik z bakaliami oraz Piernik w czekoladzie.

Składniki

cukier

miód

mąka

jajko

przyprawa do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)

mleko 3,2 proc.

soda oczyszczona

masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło, cukier i miód podgrzej w rondelku, doprowadź prawie do wrzenia. Ostudź.

Do ostudzonej masy dodaj jajka, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, szczyptę soli i przyprawę do piernika.

Ciasto starannie ręcznie wyrób i przełóż do garnka (kamionkowego lub emaliowego). Przykryj ściereczką i odstaw na 3 tygodnie.

Ciasto upiecz na 3 dni przed świętami.

Przygotowane wcześniej ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj na płaty o grubości ok 0,5 cm.

Upiecz blaty ciasta w temperaturze 180 st. C przez 20 minut. Ciasto ostudź.

Schłodzone blaty ciasta przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 3 dni. 5. Wierzch piernika polej lukrem, wtedy ciasto dłużej zachowa świeżość.

Sprawdź również >>> Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto