Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2016-11-25
Mirosława Kopoczek
przepis-piernik-w-czekoladzie-na-karnawal.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Piernik w czekoladzie
łatwy
60 min
4

Przepis na piernik z polewą czekoladową można wykorzystać nie tylko na święta, ale także na karnawałowe domówki. Proponujemy szybki piernik przekładany dżemem, oblany czekoladą, z dodatkiem mieszanki bakaliowej. Oto szybki przepis na karnawałowy piernik. 

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciastoPiernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Piernik z bakaliami.

Składniki

50 dag mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

2 łyżeczki sody oczyszczonej

przyprawa do piernika (1/2 opakowania) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.

szczypta soli

słoik dżemu, np. wiśniowego

margaryny rozpuszczalnej (ewentualnie masło roślinne)

1 szklanka mleka

2 jaja

łyżeczkę soku z cytryny

Polewa:

25 dag tłuszczu (dobra margaryna)

3 całe jaja

3-5 łyżek kakao

niepełna szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko zagotuj. Połącz wszystkie suche składniki. Dodaj resztę składników razem z gorącym mlekiem.

Ciasto dokładnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Przygotuj polewę: utrzyj na parze jajka, cukier i kakao. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z tłuszczem (masę kakaową dodawaj małymi porcjami). Gotową masą wysmaruj wierzch i boki piernika.

Sprawdź także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?