Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na piernik z polewą czekoladową można wykorzystać nie tylko na święta, ale także na karnawałowe domówki. Proponujemy szybki piernik przekładany dżemem, oblany czekoladą, z dodatkiem mieszanki bakaliowej. Oto szybki przepis na karnawałowy piernik.
Polecamy również inne przepisy na pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciasto, Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Piernik z bakaliami.
Sprawdź także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika (1/2 opakowania) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
- szczypta soli
- słoik dżemu, np. wiśniowego
- margaryny rozpuszczalnej (ewentualnie masło roślinne)
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- łyżeczkę soku z cytryny
- Polewa:
- 25 dag tłuszczu (dobra margaryna)
- 3 całe jaja
- 3-5 łyżek kakao
- niepełna szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko zagotuj. Połącz wszystkie suche składniki. Dodaj resztę składników razem z gorącym mlekiem.
- Ciasto dokładnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
- Przygotuj polewę: utrzyj na parze jajka, cukier i kakao. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z tłuszczem (masę kakaową dodawaj małymi porcjami). Gotową masą wysmaruj wierzch i boki piernika.