Piernik w czekoladzie [SPRAWDZONY PRZEPIS]

Mirosława Kopoczek
przepis-piernik-w-czekoladzie-na-karnawal.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Piernik w czekoladzie
łatwy
60 min
4

Przepis na piernik z polewą czekoladową można wykorzystać nie tylko na święta, ale także na karnawałowe domówki. Proponujemy szybki piernik przekładany dżemem, oblany czekoladą, z dodatkiem mieszanki bakaliowej. Oto szybki przepis na karnawałowy piernik. 

Polecamy również inne przepisy na pierniki: Jak zrobić piernik? Przepis krok po kroku na smaczne ciastoPiernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający oraz Piernik z bakaliami.

Sprawdź także >>> Jak z piernika w proszku zrobić pyszne świąteczne ciasto?

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika (1/2 opakowania) - Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.
  • szczypta soli
  • słoik dżemu, np. wiśniowego
  • margaryny rozpuszczalnej (ewentualnie masło roślinne)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • łyżeczkę soku z cytryny
  • Polewa:
  • 25 dag tłuszczu (dobra margaryna)
  • 3 całe jaja
  • 3-5 łyżek kakao
  • niepełna szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko zagotuj. Połącz wszystkie suche składniki. Dodaj resztę składników razem z gorącym mlekiem.
  • Ciasto dokładnie wymieszaj drewniana łyżką. Wylej masę do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Przygotuj polewę: utrzyj na parze jajka, cukier i kakao. Gdy masa przestygnie, wymieszaj ją z tłuszczem (masę kakaową dodawaj małymi porcjami). Gotową masą wysmaruj wierzch i boki piernika.
Mirosława Kopoczek