Orzechowa babka sprawdzi się idealnie na święta Wielkiej Nocy. Pozostanie świeża przez długi czas

2024-03-14
Orzechowa babka sprawdzi się idealnie na święta Wielkiej Nocy. Pozostanie świeża przez długi czas
Autor: Shutterstock.com Pyszna babka orzechowa. Goście będą zachwyceni
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Mięciutka, wilgotna i niesamowicie aromatyczna. Mowa oczywiście o babce orzechowej, która pozostaje świeża przez kilka dni. Jej świetnym atrybutem jest fakt, że można do niej dodać ulubionych orzechów. Nie ma również problemu, by, zamiast nich użyć zmielonych migdałów. Sam przepis jest niesamowicie prosty i poradzi z nim sobie niemal każdy.

Składniki do babki orzechowej

Babka orzechowa jest ciekawym pomysłem na święta Wielkiej Nocy. Jest nie tylko mięciutka, ale również przepyszna. Dzięki dodatkowi orzechów jest wilgotna i pozostaje świeża przez długi czas. Przygotowanie jej jest niezwykle proste i każdy z nim sobie poradzi. Wystarczy kilka składników. Co więcej, do przygotowania jej można użyć swoich ulubionych orzechów albo zmielonych migdałów. Potrzebować będziemy:

  • masło
  • cukier
  • jajka
  • mleko
  • mąka
  • proszek do pieczenia
  • orzechy
  • biała czekolada
  • olej

Jak przygotować babkę orzechową?

Przygotowanie babki orzechowej jest niezwykle proste. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki lub keksówkę smarujemy dokładnie masłem. Piekarnik nastawiamy na grzanie góra dół na 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy jajka cały czas ucierając po 2 minuty po każdym jajku. Następnie dodajemy mąkę, proszek i mleko. Na koniec dodajemy orzechy i całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około godzinę. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej i polewamy naszą babkę.

SKŁADNIKI

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 100 ml mleka 3%
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g orzechów
  • 150 biała czekolada
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do babki dokładnie wysmarować masłem. 
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni grzanie góra dół bez termoobiegu.
  • Miękkie masło wrzucamy do miksera i ucieramy z cukrem przez około 5 minut.
  • Następnie stopniowo dodajemy jaka, cały czasu ucierając.
  • Stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko.
  • Delikatnie mieszamy.
  • Na koniec dodajemy zmielone orzechy i całość dobrze mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy i wyrównujemy.
  • Babkę pieczemy przez około 60 minut.
  • Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Odwracamy do góry dnem i wyciągamy.
  • Czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dolewamy oleju i mieszamy.
Wielkanocna babka drożdżowa