Obłędny sernik truskawkowy. Ciasto bez pieczenia z efektem wow
Dieta wegetariańska
Czy do sernika można dodać truskawki? Oczywiście, że można. Sernik z dodatkiem truskawek jest pyszny i zachwyci niejedno podniebienie. Właśnie taki jest ten sernik truskawkowy bez pieczenia. To łatwe ciasto, które właściwie robi się samo. Poznajcie sprawdzony przepis na sernik truskawkowy bez pieczenia, który zachwyci wyglądem i zachwyci smakiem.
Jak zrobić mus truskawkowy na sernik?
Sernik bez pieczenia przygotowuje się z dodatkiem musu truskawkowego. Jak go zrobić? To prosta czynność, która nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Mus truskawkowy można zrobić ze świeżych owoców lub mrożonych. Te drugie sprawdzą się w czasie jesieni i w zimie.
Mus ze świeży truskawek robi się bardzo szybko i prosto. Świeże truskawki należy umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Następnie owoce blenduje się na gładko. Dodatkowo można przetrzeć je przez drobne sitko, aby mus truskawkowy był bardziej jedwabisty.
Mus z mrożonych truskawek zajmuje nieco więcej czasu, ale jest równie prosty. Mrożone truskawki należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Najlepiej przełożyć je na sitko, aby od razu odcedzić je z nadmiaru wody. Truskawki po rozmrożeniu wystarczy zblendować na gładki mus.
Jak zrobić sernik truskawkowy bez pieczenia?
Przepis na sernik z dodatkiem pysznych truskawek nie jest skomplikowany. Jest łatwy i w miarę szybki, ale aby go spróbować, należy poczekać około 4 godzin, aż stężeje w lodówce.
Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu z herbatników, masła i czekolady. Wykłada się nim tortownicę o średnicy około 24 cm. Następnie trzeba zrobić masę truskawkową. Do utartego sera z cukrem pudrem dodaje się mus truskawkowy, ubitą śmietankę i żelatynę. Masę truskawkową przelewa się na kruchy spód i sernik wstawia do lodówki. Po 4 godzinach ciasto jest gotowe, ale warto je jeszcze udekorować.
Jak ułożyć truskawki na serniku na zimno?
Gotowy sernik truskawkowy warto udekorować. W lecie sprawdzą się świeże truskawki. Można je pokroić na ćwiartki lub połówki. W takiej formie będą pięknie prezentować się na serniku. Truskawki można też pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika.
SKŁADNIKI
- spód:
- 250 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
masa truskawkowa:- 700 g twarogu sernikowego
- 350 g truskawek (mogą być mrożone)
- 300 ml śmietanki 36%
- 100 g cukru pudru
- 25 g żelatyny
polewa czekoladowa:- 200 g mlecznej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zmielone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Wyłożyć nimi dno tortownicy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
- Truskawki zmiksować na gładki mus. Śmietankę ubić na sztywno.
- Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mus truskawkowy i miksować do połączenia składników.
- Dodać ubitą śmietankę i chwilę miksować na niskich obrotach.
- Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej i wymieszać. Wlać do masy truskawkowej i zmiksować na niskich obrotach.
- Masę przelać na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem udekorować polewą czekoladową i truskawkami.