Obłędny sernik truskawkowy. Ciasto bez pieczenia z efektem wow

sernik truskawkowy bez pieczenia
Autor: Shutterstock Sernik truskawkowy bez pieczenia to proste ciasto na każdą okazję.
łatwy
45 min
12

Dieta wegetariańska

Czy do sernika można dodać truskawki? Oczywiście, że można. Sernik z dodatkiem truskawek jest pyszny i zachwyci niejedno podniebienie. Właśnie taki jest ten sernik truskawkowy bez pieczenia. To łatwe ciasto, które właściwie robi się samo. Poznajcie sprawdzony przepis na sernik truskawkowy bez pieczenia, który zachwyci wyglądem i zachwyci smakiem.

Jak zrobić mus truskawkowy na sernik?

Sernik bez pieczenia przygotowuje się z dodatkiem musu truskawkowego. Jak go zrobić? To prosta czynność, która nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności. Mus truskawkowy można zrobić ze świeżych owoców lub mrożonych. Te drugie sprawdzą się w czasie jesieni i w zimie.

Mus ze świeży truskawek robi się bardzo szybko i prosto. Świeże truskawki należy umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Następnie owoce blenduje się na gładko. Dodatkowo można przetrzeć je przez drobne sitko, aby mus truskawkowy był bardziej jedwabisty.

Mus z mrożonych truskawek zajmuje nieco więcej czasu, ale jest równie prosty. Mrożone truskawki należy wcześniej wyjąć z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia. Najlepiej przełożyć je na sitko, aby od razu odcedzić je z nadmiaru wody. Truskawki po rozmrożeniu wystarczy zblendować na gładki mus.

Jak zrobić sernik truskawkowy bez pieczenia?

Przepis na sernik z dodatkiem pysznych truskawek nie jest skomplikowany. Jest łatwy i w miarę szybki, ale aby go spróbować, należy poczekać około 4 godzin, aż stężeje w lodówce.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu z herbatników, masła i czekolady. Wykłada się nim tortownicę o średnicy około 24 cm. Następnie trzeba zrobić masę truskawkową. Do utartego sera z cukrem pudrem dodaje się mus truskawkowy, ubitą śmietankę i żelatynę. Masę truskawkową przelewa się na kruchy spód i sernik wstawia do lodówki. Po 4 godzinach ciasto jest gotowe, ale warto je jeszcze udekorować.

Jak ułożyć truskawki na serniku na zimno?

Gotowy sernik truskawkowy warto udekorować. W lecie sprawdzą się świeże truskawki. Można je pokroić na ćwiartki lub połówki. W takiej formie będą pięknie prezentować się na serniku. Truskawki można też pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu sernika.

SKŁADNIKI

  • spód:
  • 250 g herbatników kakaowych
  • 100 g masła
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady

  • masa truskawkowa:
  • 700 g twarogu sernikowego
  • 350 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 25 g żelatyny

  • polewa czekoladowa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmielone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i czekoladą. Wyłożyć nimi dno tortownicy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Żelatynę zalać 100 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i odstawić do ostygnięcia.
  • Truskawki zmiksować na gładki mus. Śmietankę ubić na sztywno.
  • Ser utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mus truskawkowy i miksować do połączenia składników.
  • Dodać ubitą śmietankę i chwilę miksować na niskich obrotach.
  • Do żelatyny dodać 1 łyżkę masy truskawkowej i wymieszać. Wlać do masy truskawkowej i zmiksować na niskich obrotach.
  • Masę przelać na herbatnikowy spód. Wierzch wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny.
  • Przed podaniem udekorować polewą czekoladową i truskawkami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
więcej