Obłędne ciasto z delicjami. Prosty przepis, który zachwyci gości i domowników

ciasto z delicjami
Autor: Shutterstock Szybkie ciasto z delicjami jest tak dobre, że na jednym kawałku się nie skończy.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto, które zauroczy smakiem? Korzystając z tego sprawdzonego przepisu, upieczecie doskonałe domowe ciasto, w którym kryje się smaczna niespodzianka. Spód robi się z popularnych delicji. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na efektowne ciasto z delicjami.

Ciasto z delicjami – składniki

Do przygotowania pysznego ciasta z dodatkiem pomarańczowych delicji potrzebne są proste produkty, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne o każdej porze roku. Z czego więc zrobić to efektowne ciasto? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

Jak zrobić ciasto z delicjami?

Przepis na ciasto z delicjami jest bardzo łatwy. Z jego upieczeniem poradzi sobie każdy. Do ubitych z oboma cukrami jajek wlewa się mleko i wsypuje mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Składniki należy wymieszać łyżką, aż się połączą w jednolite ciasto. Następnie w formie układa się warstwę z delicji i równomiernie wylewa się na nią ciasto.

Jak upiec ciasto z delicjami?

Upieczenie tego wybornego ciasta nie zajmuje wiele czasu. Formę należy wstawić do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180 stopni C. Ciasto z delicjami piecze się około 40 minut.

Z czym podawać ciasto z delicjami?

Obłędne ciasto ze spodem z delicji sprawdzi się zawsze. Robi się je łatwo i szybko, a wrażenia smakowe na długo zapadają w pamięci. Pasuje na wiele różnych okazji. Można podać je w czasie świąt, rodzinnych zjazdów i na deser po obiedzie. Pysznie smakuje udekorowane polewą czekoladową, cukrem pudrem lub świeżymi owocami oraz bitą śmietaną.

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g pomarańczowych delicji
  • 270 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią.
  • Do masy wlać mleko i stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na gładkie ciasto.
  • W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę delicji. Przelać na nie ciasto i wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a przed podaniem pokroić na porcje.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej