Obłędne ciasto z delicjami. Prosty przepis, który zachwyci gości i domowników
Dieta wegetariańska
Jak zrobić pyszne i szybkie ciasto, które zauroczy smakiem? Korzystając z tego sprawdzonego przepisu, upieczecie doskonałe domowe ciasto, w którym kryje się smaczna niespodzianka. Spód robi się z popularnych delicji. Poznajcie prosty i ekspresowy przepis na efektowne ciasto z delicjami.
Ciasto z delicjami – składniki
Do przygotowania pysznego ciasta z dodatkiem pomarańczowych delicji potrzebne są proste produkty, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Są dostępne o każdej porze roku. Z czego więc zrobić to efektowne ciasto? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- delicje z pomarańczową galaretką
- mleko
- cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią
- jajka
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto z delicjami?
Przepis na ciasto z delicjami jest bardzo łatwy. Z jego upieczeniem poradzi sobie każdy. Do ubitych z oboma cukrami jajek wlewa się mleko i wsypuje mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Składniki należy wymieszać łyżką, aż się połączą w jednolite ciasto. Następnie w formie układa się warstwę z delicji i równomiernie wylewa się na nią ciasto.
Jak upiec ciasto z delicjami?
Upieczenie tego wybornego ciasta nie zajmuje wiele czasu. Formę należy wstawić do piekarnika, który powinien być nagrzany do 180 stopni C. Ciasto z delicjami piecze się około 40 minut.
Z czym podawać ciasto z delicjami?
Obłędne ciasto ze spodem z delicji sprawdzi się zawsze. Robi się je łatwo i szybko, a wrażenia smakowe na długo zapadają w pamięci. Pasuje na wiele różnych okazji. Można podać je w czasie świąt, rodzinnych zjazdów i na deser po obiedzie. Pysznie smakuje udekorowane polewą czekoladową, cukrem pudrem lub świeżymi owocami oraz bitą śmietaną.
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 300 g pomarańczowych delicji
- 270 ml mleka lub napoju roślinnego
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią.
- Do masy wlać mleko i stopniowo wsypywać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać na gładkie ciasto.
- W formie lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę delicji. Przelać na nie ciasto i wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a przed podaniem pokroić na porcje.