Najlepszy przepis na uniwersalny krem do ciast. Tylko 4 składniki i 10 minut pracy
Dieta wegetariańska
Ciasta z kremem prezentują się efektownie i zachwycają smakiem. Aby ciasto z dodatkiem kremu udało się i smakowało każdemu, warto sprawdzić ten przepis. Doskonały krem z kaszy manny do ciast i tortów jest uniwersalny. Robi się go tylko z czterech składników, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Krem jest gęsty, nie spływa i nie rozwarstwia się. Zobaczcie, jak zrobić mleczny krem do ciast z kaszy manny.
Z czego zrobić krem do ciast i tortów?
W tym prostym przepisie uniwersalny krem o mlecznym smaku przygotowuje się tylko z czterech składników. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Można je kupić nawet w małych sklepach osiedlowych.
Głównym składnikiem najlepszego kremu do ciast i tortów jest kasza manna, zwana także grysikiem. Mało kto wie, że idealnie sprawdzi się w kremach. Ze względu na jej właściwości kremy z udziałem tej drobnej kaszy są gęste, nie spływają z ciast i nie rozwarstwiają się.
Co jest potrzebne do przygotowania obłędnego kremu grysikowego do ciasta? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- kasza manna
- mleko
- mleko skondensowane słodzone
- masło
Jak zrobić krem z kaszy manny?
Przepis na pyszny mleczny krem do ciast, tortów czy babeczek nie jest skomplikowany. Krem nie tylko ma wyśmienity smak i pasuje praktycznie do każdego ciasta. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że krem robi się błyskawicznie. Nawet nie trzeba czekać, aż całkowicie ostygnie. Jeszcze ciepłym mlecznym kremem z kaszy manny przekłada się ciasta i torty.
Jak więc zrobić domowy krem grysikowy do ciasta? Przepis składa się z trzech banalnie łatwych i ekspresowych kroków.
- 1. krok – podgrzanie mleka z mlekiem skomplikowanym i masłem, a następnie wyspanie kaszy manny
- 2. krok – odstawienie kremu z kaszy manny do lekkiego ostygnięcia
- 3. krok – przełożenie ciasta gęstym kremem grysikowym
Do czego wykorzystać krem z kaszy manny?
Pyszny i idealny krem mleczny przygotowany z kaszy manny to uniwersalny dodatek do ciast, tortów i innych słodkich wypieków. Sprawdzi się w biszkoptach przekładanych kremem i jako wypełnienie do ciast parzonych. Prosty i szybki krem grysikowy można wykorzystać do udekorowania babeczek.
To podstawowy przepis na domowy krem z kaszy manny do ciast i tortów. Dodając inne składniki, łatwo i szybko można go podkręcić i zmienić jego smak. Czekoladowy krem grysikowy można uzyskać, wzbogacając masę kakao. Do podstawowej wersji kremu wystarczy dodać kilka kropili ekstraktu kokosowego lub waniliowego, aby zyskał nowy smak.
SKŁADNIKI
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (około 530 ml)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka błyskawicznej kaszy manny
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przelać mleko i mleko skondensowane. Dodać masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą.
- Wsypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gotować i mieszać, aż masa zgęstnieje.
- Rondelek zestawić z ognia. Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Ciepłym kremem przełożyć ciasto lub przełożyć go do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki.