Moje ciasto korzenne z bakaliami to świąteczny hit. Robię je błyskawicznie z prostych składników

2025-12-08 10:20

Na Boże Narodzenie wypieka się głównie pierniki, makowce i serniki. W tym roku warto przełamać tradycję i upiec pyszne i aromatyczne ciasto korzenne z dodatkiem bakalii. Ten słodki wypiek jest łatwy, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak oczaruje całą rodzinę. Zobaczcie, jak można zrobić wyborne ciasto korzenne z dodatkiem bakalii, które idealnie sprawdzi się w czasie zbliżających się świąt.

świąteczne ciasto korzenne z bakaliami

i

Autor: Mshev/ Shutterstock To pyszne i pełne bakalii ciasto korzenne upiecz na Boże Narodzenie. Smakuje lepiej niż piernik.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Z czego zrobić świąteczne ciasto korzenne?

Do przygotowania świątecznego ciasta korzennego według tego przepisu wykorzystuje się kilka produktów. Chociaż lista składników może wydać się długa, połowę stanowią przyprawy i dodatki, dzięki którym to świąteczne ciasto smakuje tak dobrze. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można kupić w wielu sklepach i są dostępne w dobrych cenach. Właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, są na nie promocje.

Co jest potrzebne, aby zrobić świąteczne ciasto o korzennym smaku? Na liście składników znalazły się takie produkty, jak:

  • składniki sypkie – mąka pszenna, mąka migdałowa, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, szczypta soli
  • składniki mokre – olej, jajka
  • owoce – banany
  • dodatki – rodzynki, orzechy
  • przyprawy – cynamon, przyprawa do piernika

Jak zrobić świąteczne ciasto korzenne?

Przepis na domowe ciasto korzenne wzbogacone bakaliami nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans, a pieczenie trwa około niecałej godziny. To świetny przepis dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły domowego ciasta na święta Bożego Narodzenia. Z receptury mogą też skorzystać leniwi i zapracowani, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przygotowania do świąt.

Jak więc zrobić pełne smaku i świątecznego aromatu ciasto korzenne na Boże Narodzenie? Ten łatwy i szybki przepis warto zapisać. Wystarczy upiec je raz, aby na stałe zagościło w świątecznym menu.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych i bakalii
  • 2. krok – przygotowanie bananowego purée i połączenie go z jajkami, cukrem i olejem
  • 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i udekorowanie orzechami
  • 5. krok – upieczenie świątecznego ciasta korzennego z bakaliami w piekarniku

Jak upiec świąteczne ciasto korzenne?

Pełne obłędnego korzennego smaku ciasto świąteczne to idealny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że jest tak łatwe i szybkie, można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Jak więc je upiec? Gotowe ciasto należy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, udekorować orzechami i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie zajmuje 50 minut. Czy ciasto korzenne jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Jeżeli jest suchy, formę można wyjąć z pieca. Mokry patyczek oznacza, że świąteczne ciasto korzenne trzeba dopiekać jeszcze około 10 minut.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 150 g oleju
  • 70 g mąki migdałowej
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mieszanki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać obie mąki, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wsypać rodzynki i 2 łyżki orzechów. Wymieszać.
  • 2 banany obrać i zmiksować na gładkie purée.
  • Do purée bananowego wsypać cukier i wbić jajka. Zmiksować na gładko.
  • Cały czas miksując, stopniowo wlewać olej. Miksować do połączenia.
  • Do masy stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać tylko do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać pozostałymi orzechami.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i na różne okazje.
Cynamon. Jakie ma właściwości? Jaką ma wartość kulinarną?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...