Moje ciasto korzenne z bakaliami to świąteczny hit. Robię je błyskawicznie z prostych składników
Na Boże Narodzenie wypieka się głównie pierniki, makowce i serniki. W tym roku warto przełamać tradycję i upiec pyszne i aromatyczne ciasto korzenne z dodatkiem bakalii. Ten słodki wypiek jest łatwy, przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak oczaruje całą rodzinę. Zobaczcie, jak można zrobić wyborne ciasto korzenne z dodatkiem bakalii, które idealnie sprawdzi się w czasie zbliżających się świąt.
i
Dieta wegetariańska
Z czego zrobić świąteczne ciasto korzenne?
Do przygotowania świątecznego ciasta korzennego według tego przepisu wykorzystuje się kilka produktów. Chociaż lista składników może wydać się długa, połowę stanowią przyprawy i dodatki, dzięki którym to świąteczne ciasto smakuje tak dobrze. Wszystkie niezbędne artykuły spożywcze można kupić w wielu sklepach i są dostępne w dobrych cenach. Właśnie teraz, w okresie przedświątecznym, są na nie promocje.
Co jest potrzebne, aby zrobić świąteczne ciasto o korzennym smaku? Na liście składników znalazły się takie produkty, jak:
- składniki sypkie – mąka pszenna, mąka migdałowa, cukier trzcinowy, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, szczypta soli
- składniki mokre – olej, jajka
- owoce – banany
- dodatki – rodzynki, orzechy
- przyprawy – cynamon, przyprawa do piernika
Jak zrobić świąteczne ciasto korzenne?
Przepis na domowe ciasto korzenne wzbogacone bakaliami nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje tylko kwadrans, a pieczenie trwa około niecałej godziny. To świetny przepis dla osób, które jeszcze nigdy nie piekły domowego ciasta na święta Bożego Narodzenia. Z receptury mogą też skorzystać leniwi i zapracowani, którzy nie mają zbyt dużo czasu na przygotowania do świąt.
Jak więc zrobić pełne smaku i świątecznego aromatu ciasto korzenne na Boże Narodzenie? Ten łatwy i szybki przepis warto zapisać. Wystarczy upiec je raz, aby na stałe zagościło w świątecznym menu.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych i bakalii
- 2. krok – przygotowanie bananowego purée i połączenie go z jajkami, cukrem i olejem
- 3. krok – wymieszanie składników mokrych z suchymi
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i udekorowanie orzechami
- 5. krok – upieczenie świątecznego ciasta korzennego z bakaliami w piekarniku
Jak upiec świąteczne ciasto korzenne?
Pełne obłędnego korzennego smaku ciasto świąteczne to idealny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu, że jest tak łatwe i szybkie, można je zrobić nawet w ostatniej chwili. Jak więc je upiec? Gotowe ciasto należy przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, udekorować orzechami i wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie zajmuje 50 minut. Czy ciasto korzenne jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Jeżeli jest suchy, formę można wyjąć z pieca. Mokry patyczek oznacza, że świąteczne ciasto korzenne trzeba dopiekać jeszcze około 10 minut.
SKŁADNIKI
- 150 g mąki pszennej
- 150 g cukru trzcinowego
- 150 g oleju
- 70 g mąki migdałowej
- 2 banany
- 3 jajka
- 4 łyżki mieszanki posiekanych orzechów
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać obie mąki, kakao, cynamon, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wsypać rodzynki i 2 łyżki orzechów. Wymieszać.
- 2 banany obrać i zmiksować na gładkie purée.
- Do purée bananowego wsypać cukier i wbić jajka. Zmiksować na gładko.
- Cały czas miksując, stopniowo wlewać olej. Miksować do połączenia.
- Do masy stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać tylko do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać pozostałymi orzechami.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia i na różne okazje.