Moje brownie jest o wiele lepsze niż klasyczne. W lecie dodaję do niego te sezonowe owoce

Dieta wegetariańska
Klasyczne amerykańskie ciasto czekoladowe, czyli brownie, to słodki wypiek, który naszym kraju ma mnóstwo fanów. W lecie warto je wzbogacić sezonowymi owocami. Z czekoladowym smakiem ciasta idealnie komponują się maliny. Przepis na takie brownie jest banalnie łatwy, a przygotowanie zajmuje kilka minut. Poznajcie sprawdzony przepis na proste brownie z malinami.
Brownie z malinami – składniki
Lista składników, które niezbędne są do upieczenia wybornego brownie według tego przepisu, jest krótka. Ciekawostką jest, że do ciasta nie dodaje się mleka ani proszku do pieczenia. Tradycyjne amerykańskie brownie przygotowuje się bez tych składników. Powinno być mocno czekoladowe, miękkie i wilgotne, ale niezbyt puszyste. Właśnie takie jest brownie z dodatkiem słodkich malin, na które przepis znajdziecie poniżej.
Co jest potrzebne, aby zrobić proste brownie z dodatkiem owoców? Lista składników obejmuje tylko sześć składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Sezon na maliny potrwa jeszcze chwilę, dlatego te pyszne owoce można wykorzystać do tego wyśmienitego amerykańskiego ciasta.
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, czekolada deserowa
- składniki mokre – masło, jajka
- maliny
Jak zrobić brownie z malinami?
Przepis na pełne czekoladowego smaku brownie wzbogacone słodkimi malinami jest łatwy. Można zaliczyć go do szybkich przepisów na pyszne ciasta z owocami. Przygotowanie nie jest czasochłonne, a resztę pracy wykona piekarnik. Z tym przepisem proste brownie z malinami uda się już za pierwszym razem.
Jak więc upiec domowe brownie z malinami? Proste i szybkie przygotowanie to nie wszystkie jego zalety. Ciasto ma mocny czekoladowy smak, który podkręcają maliny.
- 1. krok – roztopienie czekolady i masła
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem
- 3. krok – połączenie masy jajecznej z czekoladą i mąką pszenną
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie malin
- 5. krok – upieczenie malinowego brownie w piekarniku
Jak podawać brownie z malinami?
Znakomite pod każdym względem brownie z dodatkiem malin to słodki wypiek na każdą okazję. Zaskoczy prostym przygotowaniem i obłędnym czekoladowym smakiem. Ciasto jest uniwersalne i można je podawać przez całe lato, kiedy dorodnych malin jest pod dostatkiem. To pełne smaku brownie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Na pewno podbije podniebienia najmłodszych. Przed podaniem brownie z malinami można oprószyć cukrem pudrem lub wzbogacić je domowymi lodami.
SKŁADNIKI
- 250 g cukru
- 200 g malin
- 200 g czekolady deserowej
- 200 g masła
- 140 g mąki pszennej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka zmiksować z cukrem na puch. Wlać roztopioną czekoladę z masłem. Miksować do połączenia składników.
- Miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać mąkę ze szczyptą soli.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć maliny, lekko wciskając je w ciasto.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 35 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.