Miksuję składniki, układam wiśnie i piekę. To domowe ciasto jest tak dobre, że na jednej porcji się nie skończy
Dieta wegetariańska
Pyszne ciasto migdałowe z wiśniami zachwyca pod każdym względem. Jego obłędny smak oczaruje nawet najwybredniejsze podniebienia. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Przepis na ten słodki wypiek z dodatkiem wiśni jest ławy i szybki. Przekonajcie się sami i zróbcie domowe ciasto migdałowe z wiśniami.
Co zrobić ze świeżych wiśni?
Wiśnie to sezonowe owoce, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Idealnie sprawdzą się w domowych przetworach. Można zrobić z nich dżemy, konfitury czy kompoty. Są pysznym dodatkiem do tortów, ciast z kremami i drożdżówek. Jednym z przykładów na wykorzystanie wiśni w słodkich wypiekach jest ten przepis. Doskonałe ciasto migdałowe z wiśniami to szybki i prosty deser, który oczaruje obłędnym smakiem.
Warto wiedzieć, że wiśnie, które w tym przepisie zagrały jedną z głównych ról, to skarbnica witamin jak C, A, E, K, B8 i PP. Są bogate w kwas foliowy i potas. Wspomagają metabolizm, zapobiegają anemii i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Wzmacniają naczynia krwionośne i odporność. Wiśnie są naturalnym lekiem w walce z przeziębieniem i rożnymi infekcjami.
Jak zrobić ciasto migdałowe z wiśniami?
Przepis na domowe ciasto z dodatkiem wiśni i migdałową nutą jest prosty i nie zajmuje tak dużo czasu. Z przygotowaniem ciasta poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie w domowych wypiekach. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności za pomocą miksera.
Jak więc upiec pyszne ciasto migdałowe wzbogacone wiśniami? Przepis składa się z kilku kroków. Ciasto robi się w kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – ubicie białek z cukrem i cukrem z wanilią
- 2. krok – zmiksowanie ubitych białek z żółtkami, a następnie z suchymi składnikami
- 3. krok – wymieszanie ciasta z pozostałymi składnikami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy, ułożenie wiśni i posypanie płatkami migdałowymi
- 5. krok – upieczenie ciasta migdałowego z wiśniami w piekarniku
Jak podawać ciasto migdałowe z wiśniami?
Puszyste i w sam raz słodkie ciasto z dodatkiem wiśni i płatków migdałowych to idealny słodki wypiek na każdą okazję. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Można upiec je z okazji urodzin lub imienin. Bez względu na okoliczności ciasto migdałowe z wiśniami smakuje znakomicie.
Porcje ciasta migdałowego wzbogaconego wiśniami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub posypać startą gorzką czekoladą. Lekko ciepłe ciasto można też podać z domowymi lodami waniliowymi.
SKŁADNIKI
- 430 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 50 g wydrylowanych wiśni
- 50 g płatków migdałowych
- 4 jajka
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i cukier z wanilią. Ubijać około 10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodać żółtka i miksować 5 minut.
- Cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Wlać olej, sok z cytryny i aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wiśnie i posypać płatkami migdałowymi.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.