Mega czekoladowe brownie z orzechami. Z tym przepisem zawsze się udaje

brownie z orzechami
Autor: Shutterstock Przepyszne brownie z orzechami to czekoladowe ciasto, które poprawia humor.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Brownie to pyszne ciasto czekoladowe, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jeżeli lubicie tego typu słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie przepis na doskonałe brownie z dodatkiem orzechów laskowych i kawałków czekolady. Ciasto czekoladowe upieczone według tego łatwego przepisu jest idealnie wilgotne i rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić domowe brownie z orzechami.

Co można dodać do ciasta brownie?

Chociaż przepis na pyszne i niesamowicie czekoladowe brownie pochodzi z Ameryki, do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku.

Co więc jest potrzebne do upieczenia wybornego brownie? Te produkty są niezbędne:

  • masło
  • gorzka czekolada
  • orzechy laskowe
  • cukier trzcinowy
  • jajka
  • mąka pszenna
  • cukier z prawdziwą wanilią

Jak zrobić brownie z orzechami?

Przepis na pyszne i bardzo czekoladowe brownie wzbogacone orzechami laskowymi jest łatwy. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że to amerykańskie ciasto robi się błyskawicznie. Przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut, a czas pieczenia wynosi tylko 20 minut.

Jak więc upiec domowe brownie z orzechami laskowymi? Z tym łatwym i szybkim przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.

  • 1. krok – roztopienie masła i czekolady
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrami i połączenie z roztopioną czekoladą z masłem oraz pozostałymi składnikami
  • 3. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie orzechowego brownie w piekarniku

Jak podawać brownie z orzechami?

Czekoladowe ciasto brownie z dodatkiem orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady to przepis na pyszny domowy wypiek. Pokrojone na kwadratowe porcje ciasto świetnie sprawdzi się na deser bez względu na okazję. To smakowity dodatek do kawy i herbaty. Najmłodsi chętnie zjedzą brownie orzechowe w towarzystwie mleka.

Rozpływające się w ustach brownie z orzechami można podać z różnymi dodatkami, które urozmaicą deser. Brownie doskonale smakuje z domowymi lodami czy świeżymi sezonowymi owocami. Wierzch amerykańskiego ciasta czekoladowego warto oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Porcje można dodatkowo udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia.
  • Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch.
  • Cały czas ubijając, wlać roztopioną czekoladę z masłem. Miksować do połączenia składników.
  • Wsypać zmielone i posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do niedużej kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadratowe porcje.
  • Podawać na deser jako dodatek do kawy lub herbaty.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej