Mega czekoladowe brownie z orzechami. Z tym przepisem zawsze się udaje
                  Dieta wegetariańska
Brownie to pyszne ciasto czekoladowe, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jeżeli lubicie tego typu słodkie wypieki, koniecznie sprawdźcie przepis na doskonałe brownie z dodatkiem orzechów laskowych i kawałków czekolady. Ciasto czekoladowe upieczone według tego łatwego przepisu jest idealnie wilgotne i rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak zrobić domowe brownie z orzechami.
Co można dodać do ciasta brownie?
Chociaż przepis na pyszne i niesamowicie czekoladowe brownie pochodzi z Ameryki, do jego przygotowania wykorzystuje się składniki, które bez problemu można kupić w naszych sklepach. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku.
Co więc jest potrzebne do upieczenia wybornego brownie? Te produkty są niezbędne:
- masło
 - gorzka czekolada
 - orzechy laskowe
 - cukier trzcinowy
 - jajka
 - mąka pszenna
 - cukier z prawdziwą wanilią
 
Jak zrobić brownie z orzechami?
Przepis na pyszne i bardzo czekoladowe brownie wzbogacone orzechami laskowymi jest łatwy. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że to amerykańskie ciasto robi się błyskawicznie. Przygotowanie zajmuje jedynie 10 minut, a czas pieczenia wynosi tylko 20 minut.
Jak więc upiec domowe brownie z orzechami laskowymi? Z tym łatwym i szybkim przepisem nie ma opcji, żeby coś nie wyszło.
- 1. krok – roztopienie masła i czekolady
 - 2. krok – ubicie jajek z cukrami i połączenie z roztopioną czekoladą z masłem oraz pozostałymi składnikami
 - 3. krok – przełożenie ciasta do formy i upieczenie orzechowego brownie w piekarniku
 
Jak podawać brownie z orzechami?
Czekoladowe ciasto brownie z dodatkiem orzechów laskowych i kawałków gorzkiej czekolady to przepis na pyszny domowy wypiek. Pokrojone na kwadratowe porcje ciasto świetnie sprawdzi się na deser bez względu na okazję. To smakowity dodatek do kawy i herbaty. Najmłodsi chętnie zjedzą brownie orzechowe w towarzystwie mleka.
Rozpływające się w ustach brownie z orzechami można podać z różnymi dodatkami, które urozmaicą deser. Brownie doskonale smakuje z domowymi lodami czy świeżymi sezonowymi owocami. Wierzch amerykańskiego ciasta czekoladowego warto oprószyć kakao lub cukrem pudrem. Porcje można dodatkowo udekorować listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka cukru trzcinowego
 - 200 g gorzkiej czekolady
 - 200 g masła
 - 200 g zmielonych orzechów laskowych
 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
 - 1/2 szklanki posiekanej czekolady
 - 4 jajka
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia.
 - Jajka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch.
 - Cały czas ubijając, wlać roztopioną czekoladę z masłem. Miksować do połączenia składników.
 - Wsypać zmielone i posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
 - Ciasto przelać do niedużej kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
 - Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
 - Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na kwadratowe porcje.
 - Podawać na deser jako dodatek do kawy lub herbaty.