Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia: przepis

2021-03-29
materiały prasowe CPB
Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi bez pieczenia: przepis
Autor: materiały prasowe CPB Mazurek dla spóźnionych i zabieganych  - bez pieczenia, łatwy do przygotowania i ze zdrowymi śliwkami suszonymi.
łatwy
35 min
4

Mazurek ze śliwkami kalifornijskimi jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale też łatwy i szybki do przygotowania. Nie wymaga pieczenia, co może być ważne dla spóźnionych i zabieganych przed świętami.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 150 g herbatników maślanych (rozgniecionych)
  • 100 g masła roztopionego
  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 50 ml rumu
  • 150 ml wystudzonej herbaty
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 g bakalii (migdały, orzechy laskowe, suszone morele, żurawina)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgniatamy herbatniki i łączymy z roztopionym masłem, masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy na pół godziny do lodówki.
  • Płatki owsiane prażymy na patelni. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (na rondelku z gotującą się wodą stawiamy miseczkę z czekoladą, co chwilę mieszamy doprowadzając do całkowitego roztopienia czekolady).
  • Uprażone płatki owsiane przekładamy do miseczki zalewamy roztopioną czekoladą, szybko mieszamy, układamy jako drugą warstwę na ciasteczkowym spodzie. Blaszkę wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • 200 g śliwek kalifornijskich drobno kroimy albo rozdrabniamy blenderem, przekładamy do rondelka, zalewamy herbatą, gotujemy na małym ogniu 10 minut, studzimy. Wystudzone śliwki miksujemy, dodajemy rum. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę. Na masie śliwkowej układamy pokrojone bakalie.
materiały prasowe CPB