Mazurek z owocami na biszkoptowym spodzie
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Wielkanoc i mazurki to tradycyjny duet. Zobacz jak zrobić bardzo dekoracyjny i smaczny mazurek z owocami. Mazurki ładnie udekorowane mogą być miłym prezentem dla bliskich i znajomych.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto biszkoptowe tłuszczowe:
- 125 g masła
- 4 jaja
- 200 g cukru kryształu
- 200 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
- skórka z pomarańczy
- olejek cytrynowy
- oraz blacha o wymiarach 30x20 cm
- Dekoracja:
- owoce
- galaretka cytrynowa
- konfitura różana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na pianę, dodając jaja, cukier, przesiane uprzednio mąki z proszkiem do pieczenia i mleko. Utrzeć wszystko na puszystą masę. Pod koniec dodać skórkę z pomarańczy i olejek cytrynowy. Piec 30-40 minut w temp. 170°C.
- Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Posmarować każdy konfiturą z róży i ułożyć jeden na drugim.
- Na wierzchu ułożyć owoce, np.: czereśnie koktajlowe, kandyzowane plastry pomarańczy, truskawki. Polać owoce gęstniejącą galaretką cytrynową.