Mazurek w kształcie pisanki [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

2021-03-29
Mazurek w kształcie pisanki
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek pisanka będzie oryginalną ozdobą stołu wielkancnego
łatwy
60 min
4

Na naszych stołach goszczą najczęściej mazurki prostokątne. Postanowiliśmy przełamać tę tradycję i przygotowaliśmy mazurkową pisankę. Mazurek zrobiliśmy z ciasta biszkoptowego. Oto najlepszy przepis na mazurek w kształcie pisanki.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 4 żółtka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 cytryna, otarta skórka
  • 1 pomarańcza, otarta skórka
  • 85 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • na kolorowe lukry:  1/2 szklanki cukru pudru, 2-3 łyżeczki wody, barwniki spożywcze

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt piaskowy: utrzeć do białości: 4 żółtka, 250 g cukru i 1 op. cukru waniliowego. Dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy. Wymieszać. Dodać przesiane mąki: 85 g pszennej i 90 g ziemniaczanej, 1 opakowanie proszku do pieczenia i 100 g rodzynek. Delikatnie wymieszać. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
  • Lukry: utrzeć delikatnie w miseczce ½ szklanki cukru z 2 łyżeczkami przegotowanej, przestudzonej wody, dodać barwniki spożywcze w proszku.
  • Najpierw pokryć lukrem całe jajo, a gdy warstwa zastygnie, udekorować je lukrami, posługując się z szprycą.
  • Położyć na wierzchu owoce, ozdobić ciasto barwnymi posypkami.