Mazurek miodowy z masą morelową: sprawdzony przepis [GALERIA + PRZEPISY]

jak-zrobic-mazurek-miodowy-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Mazurek miodowy z masą morelową i kandyzowanymi pomarańczami
średni
30 min
4

Kolorowe słodkie mazurki zarówno ubarwiają stół, jak i miło rozpieszczają podniebienie. A gdyby tak przygotować mazurek miodowy z masą morelową? I jeszcze udekorować go kandyzowanymi pomarańczami? Będzie smacznie i niebanalnie. Podajemy sprawdzony przepis.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 dag miodu
  • 1 łyżka smalcu
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1 słoik (250 g) dżemu morelowego
  • 100 g kandyzowanych plastrów pomarańczy lub 2-3 łyżki skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, aromat rumowy, sodę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.
  • Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, ułożyć kandyzowane plastry pomarańczy. Wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika.
  • Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. 
Beata Lekszycka
więcej