Mazurek miodowy z masą morelową: sprawdzony przepis [GALERIA + PRZEPISY]

2021-02-18
Beata Lekszycka
jak-zrobic-mazurek-miodowy-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Mazurek miodowy z masą morelową i kandyzowanymi pomarańczami
średni
30 min
4

Kolorowe słodkie mazurki zarówno ubarwiają stół, jak i miło rozpieszczają podniebienie. A gdyby tak przygotować mazurek miodowy z masą morelową? I jeszcze udekorować go kandyzowanymi pomarańczami? Będzie smacznie i niebanalnie. Podajemy sprawdzony przepis.

Składniki

25 dag mąki

10 dag cukru

2 żółtka

1 łyżeczka sody

125 dag miodu

1 łyżka smalcu

kilka kropli aromatu rumowego

szczypta soli

tłuszcz do wysmarowania blachy

1 słoik (250 g) dżemu morelowego

100 g kandyzowanych plastrów pomarańczy lub 2-3 łyżki skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Miód podgrzać, rozpuścić, dodać smalec, dokładnie wymieszać.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, po czym dodać miód ze smalcem, utarte żółtka, aromat rumowy, sodę i sól. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 12 godzin.

Blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyjąć, rozwałkować, wyłożyć nim blachę, dookoła zrobić wyższe brzegi.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st. C, wstawić ciasto i piec przez 10 minut.

Dżem rozsmarować na ciepłym cieście, ułożyć kandyzowane plastry pomarańczy. Wstawić na kilka minut do ciepłego piekarnika.

Wyjąć z piekarnika. Ostudzić. 

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: