Mazurek migdałowo-czekoladowy [wielkanocne przepisy]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Zazwyczaj mazurek kojarzy się nam z bombą kaloryczną - ciastem mocno oblanym lukrem, do tego przyozdobionym bakaliami, przez co pieczemy go raczej tylko na Wielkanoc. Tym razem polecamy trochę mniej tradycyjny, ale bardzo smaczny mazurek polany białą czekoladą i posypany dużą ilością płatków migdałowych. Wygląda i smakuje niesamowicie.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 15 dag masła
- 20 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5-6 łyżek śmietany 30-proc.
- 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
- 20 dag dżemu brzoskwiniowego
- 20 dag migdałów w płatkach
- zapach do ciasta migdałowy
- 1/3 szklanki cukru pudru (może być trochę mniej)
- 2-3 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, cukru, masła i aromatu zagniatamy ciasto. Następnie chowamy na ok. 25 minut do lodówki (zawinięte w folię spożywczą).
- Płatki migdałowe prażymy na patelni (powinny się lekko zarumienić, ale uważajmy, aby ich nie przypalić). Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka dodajemy śmietanę i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy.
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 165°C. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 7 mm. Papier wkładamy do formy (wymiary 24 x 28 cm). Ciasto pieczemy ok. 30 minut - powinno mieć lekko brązowy kolor.
- Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, smarujemy cieniutko dżemem, posypujemy połową płatków migdałowych i polewamy wystudzoną, ale płynną białą czekoladą.
- Na koniec należy posypać pozostałymi płatkami i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki.