Mazurek migdałowo-czekoladowy [wielkanocne przepisy]

2021-03-29
Mazurek migdałowo-czekoladowy
Autor: thinkstockphotos.com Mazurek to ciasto przygotowywane zazwyczaj raz w roku na Wielkanoc. 
łatwy
40 min
4

Jak zrobić mazurka wielkanocnego? Zazwyczaj mazurek kojarzy się nam z bombą kaloryczną - ciastem mocno oblanym lukrem, do tego przyozdobionym bakaliami, przez co pieczemy go raczej tylko na Wielkanoc. Tym razem polecamy trochę mniej tradycyjny, ale bardzo smaczny mazurek polany białą czekoladą i posypany dużą ilością płatków migdałowych. Wygląda i smakuje niesamowicie.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 15 dag masła
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek śmietany 30-proc.
  • 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
  • 20 dag dżemu brzoskwiniowego
  • 20 dag migdałów w płatkach
  • zapach do ciasta migdałowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru (może być trochę mniej)
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do posypania ciasta)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, cukru, masła i aromatu zagniatamy ciasto. Następnie chowamy na ok. 25 minut do lodówki (zawinięte w folię spożywczą).
  • Płatki migdałowe prażymy na patelni (powinny się lekko zarumienić, ale uważajmy, aby ich nie przypalić). Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka dodajemy śmietanę i rozpuszczamy na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy.
  • Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 165°C. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 7 mm. Papier wkładamy do formy (wymiary 24 x 28 cm). Ciasto pieczemy ok. 30 minut - powinno mieć lekko brązowy kolor.
  • Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, smarujemy cieniutko dżemem, posypujemy połową płatków migdałowych i polewamy wystudzoną, ale płynną białą czekoladą.
  • Na koniec należy posypać pozostałymi płatkami i cukrem pudrem. Wkładamy do lodówki.