Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Mazurek to odświętne ciasto wielkanocne. Polska duma i specjalność. Mazurki inspirowane tureckimi słodyczami są tak piękne jak wschodnie dywany. I słodkie do granic wytrzymałości. I za to je kochamy! Podpowiadamy, jak przygotować najbardziej popularne wielkanocne ciasto z masą karmelową.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 150g masła
- łyżka cukru pudru
- odrobina proszku do pieczenia i soli
- puszka mleka skondensowanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki.
- W tym czasie wstawić do wody puszkę z mlekiem, gotować na niewielkim ogniu ok. godziny.
- Ciasto wyjąć po pół godzinie, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.
- Masę wylać na ciasto, wyrównać. Udekorować bakaliami. Dekoracja powinna naśladować wschodni kobierzec.