Mazurek karmelowy - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Mazurek karmelowy
Autor: Shutterstock Mazurek karmelowy to propozycja dla wielbicieli bardzo słodkich deserów.
łatwy
90 min
4

Mazurek to odświętne ciasto wielkanocne. Polska duma i specjalność. Mazurki inspirowane tureckimi słodyczami są tak piękne jak wschodnie dywany. I słodkie do granic wytrzymałości. I za to je kochamy! Podpowiadamy, jak przygotować najbardziej popularne wielkanocne ciasto z masą karmelową.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 150g masła
  • łyżka cukru pudru
  • odrobina proszku do pieczenia i soli
  • puszka mleka skondensowanego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojone masło i żółtka. Zagnieść kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • W tym czasie wstawić do wody puszkę z mlekiem, gotować na niewielkim ogniu ok. godziny.
  • Ciasto wyjąć po pół godzinie, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC. 
  • Masę wylać na ciasto, wyrównać. Udekorować bakaliami. Dekoracja powinna naśladować wschodni kobierzec. 
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej