Łatwy mazurek cytrynowy: prosty przepis [GALERIA + PRZEPISY]
2022-04-13
łatwy
30 min
4
Ten prosty mazurek cytrynowy powstaje na spodzie z herbatników - nie wymaga więc zagniatania ciasta, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.
SKŁADNIKI
- Składniki ciasta:
- 20 dag herbatników (najlepiej pszennych, maślanych),
- 12 dag masła,
- 4 łyżki cukru,
- tłuszcz i bułka tarta do formy.
- Składniki masy:
- 4 jajka,
- 4 żółtka,
- 3/4 szklanki soku z cytryny,
- szklanka miałkiego cukru,
- 5 dag masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozkrusz w blenderze lub w woreczku (uderzaj je wałkiem.
- Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i rozdrobnione herbatniki.
- Kwadratową, niedużą blaszkę do ciasta nasmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Wyłóż ją ciastem, robiąc dookoła niewysoki rant. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż się lekko zarumieni.
- W niedużym garnku roztrzep jajka i żółtka. Wlej sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp szklankę cukru. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj masło. Starannie połącz wszystkie składniki.
- Masę wylej ostrożnie na ciasto, przestudź, wstaw na godzinę do lodówki.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Cukier karmelizuj palnikiem do creme brulee lub zapiecz (w piekarniku z górną grzałką).
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]