Łatwy mazurek cytrynowy: prosty przepis [GALERIA + PRZEPISY]

2022-04-13
Anka
Łatwy mazurek cytrynowy: prosty przepis
Autor: Shutterstock Prosty mazurek cytrynowy można udekorować wiórkami skórki  cytrynowej.
łatwy
30 min
4

Ten prosty mazurek cytrynowy powstaje na spodzie z herbatników - nie wymaga więc zagniatania ciasta, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe.

SKŁADNIKI

  • Składniki ciasta:
  • 20 dag herbatników (najlepiej pszennych, maślanych),
  • 12 dag masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy.
  • Składniki masy:
  • 4 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 3/4 szklanki soku z cytryny,
  • szklanka miałkiego cukru,
  • 5 dag masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki rozkrusz w blenderze lub w woreczku (uderzaj je wałkiem.
  • Masło rozpuść w rondelku. Dodaj cukier i rozdrobnione herbatniki.
  • Kwadratową, niedużą blaszkę do ciasta nasmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Wyłóż ją ciastem, robiąc dookoła niewysoki rant. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz, aż się lekko zarumieni.
  • W niedużym garnku roztrzep jajka i żółtka. Wlej sok wyciśnięty z cytryny. Wsyp szklankę cukru. Mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj masło. Starannie połącz wszystkie składniki.
  • Masę wylej ostrożnie na ciasto, przestudź, wstaw na godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem. Cukier karmelizuj palnikiem do creme brulee lub zapiecz (w piekarniku z górną grzałką).
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Anka