Kostka cytrynowa to najlepsze ciasto na deser. Wystarczy kilka składników i dwie lewe ręce

kostka cytrynowa
Autor: New Africa/ Shutterstock Zamiast kostki alpejskiej upiecz cytrynową. W tej wersji jest o wiele łatwiejsza i przepyszna.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Kostka cytrynowa to obłędne ciasto, które stanowi połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego nadzienia. To niezwykle smaczne i efektowne ciasto sprawdzi się na każdą okazję. Jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne, a smak podbije każde podniebienie już od pierwszego kęsa. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić w domu wyborną kostkę cytrynową.

Z czego zrobić kostkę cytrynową?

Kostka cytrynowa to smaczne ciasto, które z łatwością można zrobić w domowych warunkach. Do jego przygotowania potrzebne są podstawowe składniki. Można je kupić przez cały rok i w mniejszych, i w większych sklepach spożywczych. Często wykorzystuje się je do słodkich wypieków. Jeżeli lubicie piec ciasta, być może macie je w domu i wyjście na zakupy nie będzie konieczne.

Lista niezbędnych produktów została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to składniki do kruchego ciasta, a druga obejmuje artykuły spożywcze, z których przygotowuje się cytrynowe nadzienie do kostki. Co jest więc potrzebne, aby upiec domową kostkę cytrynową?

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, cukier puder, szczypta soli
  • składniki do nadzienia cytrynowego – cukier, sok i otarta skórka z cytryny, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia

Jak zrobić kostkę cytrynową?

Pyszne ciasto o smaku cytryny, które podaje się w postaci kwadratowych kostek, to doskonały deser na każdą okazję. Przepis na kostkę cytrynową nie jest skomplikowany. Sposób przygotowania został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia upieczenie tego wyśmienitego okazjonalnego ciasta z cytryną.

Jak więc zrobić przepyszną i orzeźwiającą kostkę cytrynową? Z tym przepisem jest to łatwe zadanie. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć godziny. Przyda się mikser i forma na ciasto o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożona papierem do pieczenia.

  • 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie nim formy i podpieczenie w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie cytrynowego nadzienia
  • 4. krok – nałożenie cytrynowego nadzienia na kruchy spód
  • 5. krok – upieczenie kostki cytrynowej w piekarniku

Jak podawać kostkę cytrynową?

Pyszna kostka cytrynowa to ciasto idealne na najróżniejsze okazje. Jest łatwe i szybkie. Prezentuje się efektownie i apetycznie. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Kostka cytrynowa sprawdzi się też na różne święta, urodziny czy imieniny. Przepis warto więc od razu zapisać, ponieważ jest to ciasto uniwersalne.

Po pokrojeniu kostki cytrynowej na kwadratowe porcje można je dodatkowo udekorować. Dzięki temu ciasto będzie prezentować się atrakcyjniej i oczaruje już samym wyglądem. Kostkę cytrynową można oprószyć cukrem pudrem i ozdobić plasterkami cytryny oraz listkami świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 240 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • szczypta soli

  • Cytrynowe nadzienie:
  • 400 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • 4 jajka
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć z cukrem puder na puch.
  • Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie wyrobić jednolite ciasto.
  • Ciasto rozwałkować na wielkość formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć je na dnie i w kilku miejscach nakłuć widelcem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 20 minut.
  • Do miski przesypać cukier, mąkę, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Wbić jajka i wlać sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Cytrynowe nadzienie przełożyć na podpieczony spód. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 25 minut.
  • Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...