Klasyczne brownie zastąpiłam tym przepisem. Zamiast mąki pszennej dodaję ten produkt z puszki

Dieta wegetariańska
Brownie to przepyszne ciasto czekoladowe, które urzeka smakiem i obłędnym aromatem. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu na ten słodki wypiek, warto przygotować go w innej wersji. Zdrowe brownie z ciecierzycy to mnóstwo smaku i cennych składników odżywczych. Oto łatwy i szybki przepis na wyśmienite brownie z dodatkiem ciecierzycy.
Brownie z ciecierzycy – składniki
Brownie z ciecierzycy wyróżnia się znakomitym smakiem i sporą zawartością substancji odżywczych. Na liście składników nie ma ani białego cukru, ani mąki pszennej. Zamiast nich wykorzystuje się zdrowsze zamienniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Z czego więc zrobić pyszne domowe brownie w zdrowej odsłonie? Lista składników obejmuje łatwo dostępne produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowe. Do przygotowania brownie potrzebne są więc takie produkty jak:
- ciecierzyca w zalewie z puszki
- słodzik – ksylitol lub erytrytol
- mąka orkiszowa jasna
- gorzka czekolada
- masło
- kakao
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić brownie z ciecierzycy?
Przepis na wyjątkowo dobre i zdrowe brownie z dodatkiem ciecierzycy z puszki jest łatwy i szybki. Do przygotowania ciasta przyda się blender, miska i łyżka. Ciasto jest gotowe w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Smakowite brownie piecze się przez pół godziny.
Jak więc upiec domowe brownie z ciecierzycy, które urzeka smakiem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.
- 1. krok – roztopienie masła i czekolady
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – zmiksowanie ciecierzycy z bananem
- 4. krok – połączenie masy z ciecierzycy i banana z masłem z czekoladą oraz suchymi składnikami
- 5. krok – upieczenie brownie z ciecierzycy w piekarniku
Czym wzbogacić brownie z ciecierzycy?
To podstawowy przepis na wyborne i pełne zdrowia brownie z ciecierzycy. Jedną z jego wielu zalet jest to, że można go modyfikować i dodawać różne składniki, które rewelacyjnie podkręcą jego smak. Do tego czekoladowego wypieku można dodać posiekane orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce czy migdały. Sprawdzą się też chipsy z gorzkiej czekolady i szczypta chili, która nada głębokiego smaku. Brownie z ciecierzycy wzbogacą też suszone owoce jak daktyle, rodzynki czy morele. W lecie można je upiec z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Brownie z ciecierzycy świetnie smakuje z malinami, truskawkami czy borówkami.
SKŁADNIKI
- 350 g ciecierzycy w zalewie z puszki
- 1 dojrzały banan
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g roztopionego masła
- 80 g słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
- 30 g kakao
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do ciepłego roztopionego masła dodać połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z masłem. Odstawić.
- Mąkę orkiszową wymieszać ze słodzikiem, kakao i proszkiem do pieczenia.
- Do miski przesypać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Zmiksować na gładko.
- Wlać masło z czekoladą i wbić jajka. Zmiksować do połączenia składników.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę.