Klasyczne brownie zastąpiłam tym przepisem. Zamiast mąki pszennej dodaję ten produkt z puszki

brownie z ciecierzycy
Autor: Shutterstock Wystarczy zmiksować ciecierzycę i dodać te składniki. W mig zrobisz pyszne i zdrowe brownie.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Brownie to przepyszne ciasto czekoladowe, które urzeka smakiem i obłędnym aromatem. Jednak zamiast tradycyjnego przepisu na ten słodki wypiek, warto przygotować go w innej wersji. Zdrowe brownie z ciecierzycy to mnóstwo smaku i cennych składników odżywczych. Oto łatwy i szybki przepis na wyśmienite brownie z dodatkiem ciecierzycy.

Brownie z ciecierzycy – składniki

Brownie z ciecierzycy wyróżnia się znakomitym smakiem i sporą zawartością substancji odżywczych. Na liście składników nie ma ani białego cukru, ani mąki pszennej. Zamiast nich wykorzystuje się zdrowsze zamienniki. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Z czego więc zrobić pyszne domowe brownie w zdrowej odsłonie? Lista składników obejmuje łatwo dostępne produkty, które mają pozytywny wpływ na zdrowe. Do przygotowania brownie potrzebne są więc takie produkty jak:

  • ciecierzyca w zalewie z puszki
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • mąka orkiszowa jasna
  • gorzka czekolada
  • masło
  • kakao
  • jajka
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić brownie z ciecierzycy?

Przepis na wyjątkowo dobre i zdrowe brownie z dodatkiem ciecierzycy z puszki jest łatwy i szybki. Do przygotowania ciasta przyda się blender, miska i łyżka. Ciasto jest gotowe w kilka minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Smakowite brownie piecze się przez pół godziny.

Jak więc upiec domowe brownie z ciecierzycy, które urzeka smakiem? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków.

  • 1. krok – roztopienie masła i czekolady
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – zmiksowanie ciecierzycy z bananem
  • 4. krok – połączenie masy z ciecierzycy i banana z masłem z czekoladą oraz suchymi składnikami
  • 5. krok – upieczenie brownie z ciecierzycy w piekarniku

Czym wzbogacić brownie z ciecierzycy?

To podstawowy przepis na wyborne i pełne zdrowia brownie z ciecierzycy. Jedną z jego wielu zalet jest to, że można go modyfikować i dodawać różne składniki, które rewelacyjnie podkręcą jego smak. Do tego czekoladowego wypieku można dodać posiekane orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce czy migdały. Sprawdzą się też chipsy z gorzkiej czekolady i szczypta chili, która nada głębokiego smaku. Brownie z ciecierzycy wzbogacą też suszone owoce jak daktyle, rodzynki czy morele. W lecie można je upiec z dodatkiem świeżych sezonowych owoców. Brownie z ciecierzycy świetnie smakuje z malinami, truskawkami czy borówkami.

SKŁADNIKI

  • 350 g ciecierzycy w zalewie z puszki
  • 1 dojrzały banan
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g roztopionego masła
  • 80 g słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
  • 30 g kakao
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do ciepłego roztopionego masła dodać połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z masłem. Odstawić.
  • Mąkę orkiszową wymieszać ze słodzikiem, kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Do miski przesypać odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodać pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Zmiksować na gładko.
  • Wlać masło z czekoladą i wbić jajka. Zmiksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej