Kiedy jest sezon, wybieram przepis Tomka Strzelczyka. Jego tarta z tym warzywem to mój hit na jesień

tarta dyniowa na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock Tak Tomek Strzelczyk piecze domową tartę. Z tym sezonowym warzywem smakuje obłędnie.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z dyni na słodko? Z odpowiedzią na to pytanie przychodzi Tomek Strzelczyk. Jego tarta dyniowa na kruchym spodzie to przepyszne domowe ciasto, które każdy może zrobić samodzielnie. Właśnie zaczyna się sezon na dynię, więc warto skorzystać z przepisu Tomka i upiec to wyborne ciasto. Poznajcie prosty przepis Tomka Strzelczyka na obłędną tartę dyniową na kruchym spodzie.

Z czego Tomek Strzelczyk robi tartę dyniową?

Tomek Strzelczyk od lat prowadzi swój kanał na YouTube. „Oddasz fartucha” to filmiki, na których autor przedstawia swoje autorskie przepisy na pyszne jedzenie. Zaletą przepisów Tomka jest to, że nie są skomplikowane, a efekt końcowy jest przepyszny. Nie inaczej jest z przepisem na domową tartę dyniową na kruchym spodzie.

Do przygotowania tego wyśmienitego jesiennego deseru potrzebne są proste i łatwo dostępne składniki. Pomarańczowe dynie już można kupić na bazarach i w sklepach. Sezon nie potrwa zbyt długo, więc warto z niego skorzystać.

Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do przygotowania kruchego spodu. Z kolei druga część to składniki do masy dyniowej.

  • składniki na kruchy spód – korzenne herbatniki, masło
  • składniki do masy dyniowej – purèe z pieczonej dyni, mleko skondensowane, cukier trzcinowy, jajko, ekstrakt waniliowy, przyprawa do piernika, szczypta soli

Jak Tomek Strzelczyk robi tartę dyniową na kruchym spodzie?

Były uczestnik kulinarnego show MasterChef za każdym razem udowadnia, że gotowanie i pieczenie wcale nie jest takie trudne. Pyszną tartę z dyniowym purèe na kruchym spodzie robi się bardzo łatwo. Przepis nie jest skomplikowany, a postępując według niego krok po kroku, to jesienne ciasto uda się za pierwszym razem.

Jak upiec pyszną tartę dyniową na kruchym spodzie według przepisu Tomka Strzelczyka? Przygotowanie tego wybornego ciasta jest łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – przygotowanie kruchego spodu i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – przygotowanie masy z purèe z pieczonej dyni, mleka skondensowanego i pozostałych składników
  • 3. krok – przelanie masy dyniowej na kruchy spód
  • 4. krok – upieczenie tarty dyniowej w piekarniku

Jak podawać tartę dyniową na kruchym spodzie?

Pełna smaku i korzennego aromatu tarta z purèe z pieczonej dyni Tomka Strzelczyka to pyszne domowe ciasto. Najlepiej smakuje jesienią, kiedy sezon na dynię jest w pełni. Tarta dyniowa idealnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Ciasto robi wrażenie już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca smakiem.

Porcje pysznej tarty dyniowej na kruchym spodzie według przepisu Tomka Strzelczyka można dodatkowo udekorować bitą śmietaną lub kremem. Sprawdzą się też dekoracje z lukru plastycznego. Pysznym dodatkiem są też posiekane orzechy lub prażone płatki migdałowe.

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 160 g herbatników korzennych
  • 100 g roztopionego masła

  • masa dyniowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 i 1/2 szklanki purèe z pieczonej dyni
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Do purèe dyniowego wlać mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy, wbić jajko, wsypać cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Zmiksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Masę wyłożyć na kruchy spód i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 90 minut.
  • Wyjąć odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej