Keks zimowy bezglutenowy: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na keks w wersji bezglutenowej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Bogaty, oryginalny smak ciasto zawdzięcza czterem rodzajom mąki, połączeniu bakalii i surowych owoców oraz dodatkowi aromatycznych przypraw kojarzonych raczej z piernikiem: kardamonu i gałki muszkatołowej.
Zobacz także inne przepisy na keks:
Jak zrobić keks angielski z rumem
Keks świąteczny według Kingi Paruzel
SKŁADNIKI
- 150 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
- 50 g mąki fistaszkowej
- 50 g mąki kasztanowej
- 30 g mąki amarantusowej
- 100 g ksylitolu
- 100 g masła
- 5 jajek
- po 100 g obranych orzechów włoskich i suszonych śliwek bez pestek
- po 50 g rodzynek, migdałów i daktyli
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 średnia pomarańcza
- 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
- po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rodzynki zalej gorącą wodą na 30 minut, po czym odsącz. Migdały zalej wrzątkiem, po kilkunastu minutach obierz ze skórki i podziel na połówki.
- Orzechy włoskie, suszone śliwki i daktyle pokrój na małe kawałki. Jabłko i banan pokrój w kostkę o boku 1 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
- Masło rozpuść na małym ogniu. Mąki z proszkiem, kardamonem, gałką i sodą wymieszaj w misce.
- Żółtka utrzyj z ksylitolem, a następnie, nadal ucierając, dosypuj porcjami mąki, wlej masło i sok z pomarańczy.
- Do jednolitej masy wrzuć startą skórkę pomarańczową oraz bakalie i delikatnie wymieszaj. Dodaj pianę ubitą z białek z solą i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do keksówki o wymiarach 31 × 12 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia, aby przeszło aromatami.