Keks zimowy bezglutenowy: sprawdzony przepis

Marta Szloser
Keks zimowy (bezglutenowy)
Autor: thinkstockphotos.com Keks w wersji bez glutenu pachnie aromatycznymi przyprawami, owocami i bakaliami
średni
60 min
4

Przepis na keks w wersji bezglutenowej pochodzi z książki "Święta bez pszenicy" Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej (Wydawnictwo Bukowy Las). Bogaty, oryginalny smak ciasto zawdzięcza czterem rodzajom mąki, połączeniu bakalii i surowych owoców oraz dodatkowi aromatycznych przypraw kojarzonych raczej z piernikiem: kardamonu i gałki muszkatołowej.

Zobacz także inne przepisy na keks:

Jak zrobić keks angielski z rumem

Keks pomarańczowy z bakaliami

Keks świąteczny według Kingi Paruzel

SKŁADNIKI

  • 150 g pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 50 g mąki fistaszkowej
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 30 g mąki amarantusowej
  • 100 g ksylitolu
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • po 100 g obranych orzechów włoskich i suszonych śliwek bez pestek
  • po 50 g rodzynek, migdałów i daktyli
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rodzynki zalej gorącą wodą na 30 minut, po czym odsącz. Migdały zalej wrzątkiem, po kilkunastu minutach obierz ze skórki i podziel na połówki.
  • Orzechy włoskie, suszone śliwki i daktyle pokrój na małe kawałki. Jabłko i banan pokrój w kostkę o boku 1 cm. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok.
  • Masło rozpuść na małym ogniu. Mąki z proszkiem, kardamonem, gałką i sodą wymieszaj w misce.
  • Żółtka utrzyj z ksylitolem, a następnie, nadal ucierając, dosypuj porcjami mąki, wlej masło i sok z pomarańczy.
  • Do jednolitej masy wrzuć startą skórkę pomarańczową oraz bakalie i delikatnie wymieszaj. Dodaj pianę ubitą z białek z solą i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż masę do keksówki o wymiarach 31 × 12 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40–45 minut.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na kilka godzin, a najlepiej do następnego dnia, aby przeszło aromatami.
Marta Szloser