Kaszę mannę mieszam z kefirem. Z tych składników piekę najlepsze ciasto zebra
Dieta wegetariańska
Ciasto zebra to klasyczny słodki wypiek, który prezentuje się efektownie i pysznie smakuje. Jednak klasyczny przepis warto zastąpić nieco inną recepturą. Zebra z kaszy manny i kefiru to przepyszne ciasto w paski, które urzeka pod każdym względem. Oto prosty i sprawdzony przepis na wyborne ciasto w dwóch kolorach i smakach z nieoczywistych składników.
Ciasto zebra z kaszy manny i kefiru – składniki
Zebra to klasyczne ciasto, na które przepis znany jest prawie na całym świecie. W tym przepisie do przygotowania tego wybornego słodkiego wypieku w paski wykorzystuje się nieoczywiste składniki. Wszystkie niezbędne produkty są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok. Zebrę można więc piec na najróżniejsze okazje.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wyborne ciasto zebra według tego prostego przepisu? Lista składników nie jest długa i znalazły się na niej takie produkty jak:
- kasza manna
- mąka pszenna
- kefir
- cukier
- olej
- kakao
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto zebra z kaszy manny i kefiru?
Przepis na zebrę upieczoną z kaszy manny z dodatkiem kefiru nie jest skomplikowany. To prosta receptura na słodki wypiek, który zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem. Zaletą tego przepisu jest to, że składniki odmierza się szklanką. Na przygotowanie ciasta nie trzeba rezerwować sobie wielu godzin, ale warto pamiętać, że kaszę mannę wymieszaną z kefirem należy odstawić na 20 minut. W tym czasie kasza napęcznieje.
Cechą charakterystyczną tego zacnego ciasta zebra jest wygląd. Wyróżniają je ciemne i jasne paski, które odpowiedzialne są także za nazwę tego wybornego słodkiego wypieku. Aby uzyskać taki wygląd, należy nakładać jasne i ciemne ciasto na przemian za pomocą łyżki wazowej. Ważne jest, aby ciasto nakładać od środka tortownicy.
Jak upiec pyszne domowe ciasto zebra z kaszy manny i kefiru? Z tym przepisem jest to łatwe i nikomu nie sprawi przykrych niespodzianek.
- 1. krok – wymieszanie kaszy manny z cukrem i kefirem, odstawienie na 20 minut
- 2. krok – połączenie masy z pozostałymi składnikami
- 3. krok – podzielenie masy na dwie części i wymieszanie jednej z nich z kakao
- 4. krok – naprzemienne nałożenie ciasta do tortownicy
- 5. krok – upieczenie ciasta zebra z kaszy manny w piekarniku
Jak podawać ciasto zebra z kaszy manny i kefiru?
Rozpływające się w ustach ciasto zebra przygotowanie na bazie kaszy manny z dodatkiem kefiru to słodki wypiek, który sprawdzi się zawsze. Dzięki temu, że składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie jest proste, wyśmienite ciasto w paski można piec na różne okazje i święta. Zebrę z kaszy manny i kefiru można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki kefiru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać kaszę mannę i cukier. Wlać kefir i wymieszać. Odstawić na 20 minut, aby kasza napęczniała.
- Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać olej i dokładnie wymieszać.
- Masę podzielić na dwie części. Do jednej z nich wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki wazowej naprzemiennie nakładać ciasto jasne i ciemne, zaczynając od środka formy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.