Hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Tradycyjny przepis na roscon de reyes na 6 stycznia
Dieta wegetariańska
Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto Trzech Króli to tradycyjny wypiek kuchni hiszpańskiej. Roscon de reyes jest wyjątkowo puszyste i słodkie. Ma aromat pomarańczy i rumu. To okazjonalne ciasto, na które przepis pochodzi z Hiszpanii, piecze się z prostych składników, które są dostępne w naszych sklepach. Poznajcie łatwy przepis na doskonałe hiszpańskie ciasto Trzech Króli.
Co się piecze na Trzech Króli?
W niektórych europejskich krajach święto Trzech Króli jest tak samo ważne jak Boże Narodzenie. Tego dnia w Hiszpanii czy we Francji dzieci otrzymują prezenty, a na ulicach wielu miast odbywają się parady i inne świąteczne imprezy.
6 stycznia Francuzi wypiekają galette de rois, czyli słodki wypiek składające się z ciasta francuskiego przełożonego migdałowym kremem. Z kolei w Hiszpanii przysmakiem jest roscon de reyes. To obłędne ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi, na które przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić hiszpańskie ciasto Trzech Króli?
Przepis na roscon de reyes nie jest trudny. To ciasto drożdżowe, którego smak wzbogacają dwa aromaty – rumowy i pomarańczowy. Wierzch ciasta Trzech Króli zdobią kandyzowane owoce i płatki migdałowe. Dodatkową atrakcją jest ukryty w cieście migdał. Ten, kto go znajdzie, zostaje królem lub królową wieczoru i zdobywa pomyślność w nowym roku. Jak więc upiec ten pyszny hiszpański przysmak?
Hiszpański przepis na ciasto Trzech Króli jest łatwy, a postępując według niego krok po kroku, pyszny wypiek uda się za pierwszym razem. Roscon de reyes robi się w kilku prostych etapach:
- 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. etap – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
- 3. etap – uformowanie ciasta i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 4. etap – udekorowanie ciasta kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi
- 5. etap – upieczenie ciasta
Jak podawać hiszpańskie ciasto Trzech Króli?
Pyszne i niezwykle puszyste ciasto Trzech Króli z dodatkiem kandyzowanych owoców to pomysł na deser nie tylko z okazji tego święta. Najlepiej smakuje 6 stycznia, ale przepis można wykorzystywać na inne okazje.
Upieczone i ostudzone ciasto roscon de reyes można przekroić na dwa równe blaty i przełożyć je aksamitnym kremem z serka mascarpone lub masą marcepanową. W tej wersji ciasto Trzech Króli będzie smakować nieziemsko.
Roscon de reyes podaje się na deser. Pysznie smakuje z kawą i herbatą. Można też podać do niego mleko. Osoby pełnoletnie mogą rozkoszować się jego smakiem w towarzystwie domowego likieru krówkowego.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżka aromatu rumowego
- 1 łyżka aromatu pomarańczowego
- szczypta soli
dodatkowo:- 1 jajko
- płatki migdałowe + 1 migdał
- kandyzowane owoce
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i wsypać szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
- Mąkę i cukier przesypać do miski. Wbić 2 jajka. Wlać zaczyn drożdżowy i oba aromaty. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Wyrabiać do połączenia składników.
- Uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Uformować roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. W dowolne miejsce włożyć 1 migdał. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć kandyzowane owoce i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić na 30 minut.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
- Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem z serka mascarpone.
- Podawać na deser z okazji święta Trzech Króli i nie tylko.