Hiszpańskie ciasto Trzech Króli. Tradycyjny przepis na roscon de reyes na 6 stycznia

hiszpańskie ciasto Trzech Króli
Autor: Shutterstock Roscon de reyes, czyli ciasto na Trzech Króli, to urzekający smakiem i aromatem słodki wypiek.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto Trzech Króli to tradycyjny wypiek kuchni hiszpańskiej. Roscon de reyes jest wyjątkowo puszyste i słodkie. Ma aromat pomarańczy i rumu. To okazjonalne ciasto, na które przepis pochodzi z Hiszpanii, piecze się z prostych składników, które są dostępne w naszych sklepach. Poznajcie łatwy przepis na doskonałe hiszpańskie ciasto Trzech Króli.

Co się piecze na Trzech Króli?

W niektórych europejskich krajach święto Trzech Króli jest tak samo ważne jak Boże Narodzenie. Tego dnia w Hiszpanii czy we Francji dzieci otrzymują prezenty, a na ulicach wielu miast odbywają się parady i inne świąteczne imprezy.

6 stycznia Francuzi wypiekają galette de rois, czyli słodki wypiek składające się z ciasta francuskiego przełożonego migdałowym kremem. Z kolei w Hiszpanii przysmakiem jest roscon de reyes. To obłędne ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi, na które przepis znajdziecie poniżej.

Jak zrobić hiszpańskie ciasto Trzech Króli?

Przepis na roscon de reyes nie jest trudny. To ciasto drożdżowe, którego smak wzbogacają dwa aromaty – rumowy i pomarańczowy. Wierzch ciasta Trzech Króli zdobią kandyzowane owoce i płatki migdałowe. Dodatkową atrakcją jest ukryty w cieście migdał. Ten, kto go znajdzie, zostaje królem lub królową wieczoru i zdobywa pomyślność w nowym roku. Jak więc upiec ten pyszny hiszpański przysmak?

Hiszpański przepis na ciasto Trzech Króli jest łatwy, a postępując według niego krok po kroku, pyszny wypiek uda się za pierwszym razem. Roscon de reyes robi się w kilku prostych etapach:

  • 1. etap – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. etap – wyrobienie ciasta i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 3. etap – uformowanie ciasta i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 4. etap – udekorowanie ciasta kandyzowanymi owocami i płatkami migdałowymi
  • 5. etap – upieczenie ciasta

Jak podawać hiszpańskie ciasto Trzech Króli?

Pyszne i niezwykle puszyste ciasto Trzech Króli z dodatkiem kandyzowanych owoców to pomysł na deser nie tylko z okazji tego święta. Najlepiej smakuje 6 stycznia, ale przepis można wykorzystywać na inne okazje.

Upieczone i ostudzone ciasto roscon de reyes można przekroić na dwa równe blaty i przełożyć je aksamitnym kremem z serka mascarpone lub masą marcepanową. W tej wersji ciasto Trzech Króli będzie smakować nieziemsko.

Roscon de reyes podaje się na deser. Pysznie smakuje z kawą i herbatą. Można też podać do niego mleko. Osoby pełnoletnie mogą rozkoszować się jego smakiem w towarzystwie domowego likieru krówkowego.

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 łyżka aromatu rumowego
  • 1 łyżka aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • płatki migdałowe + 1 migdał
  • kandyzowane owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wlać mleko i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i wsypać szczyptę soli. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
  • Mąkę i cukier przesypać do miski. Wbić 2 jajka. Wlać zaczyn drożdżowy i oba aromaty. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło. Wyrabiać do połączenia składników.
  • Uformować kulę, przełożyć do wysmarowanej masłem miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Uformować roladę i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. W dowolne miejsce włożyć 1 migdał. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Ułożyć kandyzowane owoce i posypać płatkami migdałowymi. Odstawić na 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 25 minut.
  • Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ciasto można przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem z serka mascarpone.
  • Podawać na deser z okazji święta Trzech Króli i nie tylko.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej