Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół
2021-11-22
łatwy
25 min
4
Gwiazda makowa to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej i bardzo efektownej wersji. Makowiec w cieście francuskim to propozycja dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. To również opcja dla zabieganych - można wykorzystać w niej gotowe ciasto i masę makową z puszki. Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!
SKŁADNIKI
- 3 płaty ciasta francuskiego
- Składniki na masę makową:
- 1 szklanka maku
- 1/2 szklanki mleka pół na pół z wodą
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 3 jajka
- garść rodzynek i skórki pomarańczowej
- zapach migdałowy
- Do dekoracji:
- miód i posiekane orzechy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.
- Mak zmiel 2-3 razy. Do ostatniego mielenia dodaj cukier. Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.
- Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.
- Z płatów ciasta wytnij 3 równe koła o średnicy ok. 25 cm.
- Rozłóż 1 płat cista na kawałku papieru do pieczenia, posmaruj go warstwą masy makowej, zostawiając 2-3 cm ciasta od brzegu.
- Przykryj płatem ciasta równając brzegi do dolnego płatu. Posmaruj masą i przykryj kolejnym płatem. sklej dokładnie brzegi ciasta.
- Na środku górnego płatu połóż szklankę lub kokilkę o średnicy 5 cm.
- Natnij ciasto na krzyż do brzegu szklanki. Każdą ćwiartkę przekrój na pół i jeszcze raz na pół - powstanie słoneczko.
- Weź w ręce sąsiadujące ze sobą dwa promienie i przekręć je wokół własnej osi dwa razy. Końce sklej i uformuj.
- Powtórz czynność ze wszystkimi paskami ciasta. Wiech posmaruj białkiem.
- Przełóż papier z ciastem na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 min.
- Upieczone ciasto posmaruj miodem i posyp orzechami.
Beszamel - Jak zrobić makowiec