Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół

Gwiazda makowa - dekoracyjny i szybki makowiec z ciasta francuskiego na świąteczny stół
Autor: Shutterstock Gwiazda makowa ozdobi świąteczny stół.
łatwy
25 min
4

Gwiazda makowa to tradycyjny deser w nieco zmodyfikowanej i bardzo efektownej wersji. Makowiec w cieście francuskim to propozycja dla wszystkich, którzy chcą być wierni tradycji, ale zarazem czują potrzebę zmian. To również opcja dla zabieganych - można wykorzystać w niej gotowe ciasto i masę makową z puszki.  Święta Bożego Narodzenia bez makowca nie smakują przecież tak samo!

SKŁADNIKI

  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • Składniki na masę makową:
  • 1 szklanka maku
  • 1/2 szklanki mleka pół na pół z wodą
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3 jajka
  • garść rodzynek i skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy
  • Do dekoracji:
  • miód i posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak zagotuj w mleku z wodą, odstaw na noc, żeby napęczniał.
  • Mak zmiel 2-3 razy. Do ostatniego mielenia dodaj cukier. Do zmielonego maku dodaj miód, żółtka, zapach i skórkę. Wymieszaj.
  • Ubij pianę z 5 białek i delikatnie połącz z masą makową.
  • Z płatów ciasta wytnij 3 równe koła o średnicy ok. 25 cm.
  • Rozłóż 1 płat cista na kawałku papieru do pieczenia, posmaruj go warstwą masy makowej, zostawiając 2-3 cm ciasta od brzegu.
  • Przykryj płatem ciasta równając brzegi do dolnego płatu. Posmaruj masą i przykryj kolejnym płatem. sklej dokładnie brzegi ciasta.
  • Na środku górnego płatu połóż szklankę lub kokilkę o średnicy 5 cm.
  • Natnij ciasto na krzyż do brzegu szklanki. Każdą ćwiartkę przekrój na pół i jeszcze raz na pół - powstanie słoneczko.
  • Weź w ręce sąsiadujące ze sobą dwa promienie i przekręć je wokół własnej osi dwa razy. Końce sklej i uformuj.
  • Powtórz czynność ze wszystkimi paskami ciasta. Wiech posmaruj białkiem.
  • Przełóż papier z ciastem na blaszkę do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 30 min.
  • Upieczone ciasto posmaruj miodem i posyp orzechami.
Beszamel - Jak zrobić makowiec

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej