Dwie warstwy i dwa smaki, czyli Popis Teścia. To wyborne ciasto upiecze każdy mężczyzna

ciasto Popis Teścia
Autor: Shutterstock Popis Teścia to znakomite ciasto w dwóch smakach, któremu nie można się oprzeć.
łatwy
20 min
8

Popis Teścia to pyszne i puszyste ciasto w dwóch smakach i kolorach. Jest tak proste, że każdy mężczyzna zrobi je na medal. Idealnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie i można serwować je na różne okazje oraz święta. Nie ma więc na co czekać, panowie. Sprawdźcie ten przepis i zaskoczcie swoją rodzinę obłędnym ciastem Popis Teścia.

Popis Teścia – co to jest za ciasto?

Pod tą oryginalną nazwą kryje się wyborny słodki wypiek, który składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich ma ciemny kolor i głęboki czekoladowy smak. Druga warstwa to puszyste i jasne ciasto waniliowe. Połączenie tych dwóch smaków jest wyśmienite i podbije każde podniebienie.

Aby upiec w domu doskonałe ciasto Popis Teścia, potrzebne są proste produkty, które z łatwością można kupić przez cały rok w większych i mniejszych sklepach. Na liście niezbędnych składników znalazła się więc mąka pszenna, cukier, masło, jajka oraz proszek do pieczenia i soda oczyszczona. Należy także zaopatrzyć się w gorzką czekoladę i cukier z prawdziwą wanilią. To właśnie te dwa składniki odpowiadają za wygląd i smak ciasta.

Jak zrobić ciasto Popis Teścia?

Przepis na dwuwarstwowe ciasto o tej ciekawej nazwie nie jest trudny. Każdy facet zrobi je już za pierwszym razem. Przygotowanie jest szybkie, a dzięki temu, że czynności zostały dokładnie opisane, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki. Z przepisu mogą skorzystać także ci panowie, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w domowym pieczeniu ciast i innych słodkości.

Jak więc upiec ciasto Popis Teścia? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a wypiek wyjdzie i będzie smakował obłędnie.

  • 1. krok – roztopienie czekolady w kąpieli wodnej
  • 2. krok – połączenie składników suchych
  • 3. krok – utarcie jajek z cukrem i połączenie masy ze składnikami suchymi
  • 4. krok – podzielenie ciasta na dwie części i dodanie do nich czekolady oraz cukru z wanilią
  • 5. krok – wymieszanie ciasta z ubitymi białkami
  • 6. krok – przełożenie do formy ciasta czekoladowego i jasnego
  • 7. krok – upieczenie ciasta Popis Teścia w piekarniku

Jak podawać Popis Teścia?

Wyborne ciasto w dwóch smakach Popis Teścia to dobry pomysł na oryginalny słodki wypiek, który bez problemu zrobi każdy mężczyzna. Ciasto sprawdzi się na każdą okazję. To dobry pomysł na jeden z deserów w czasie różnych świąt i rodzinnych uroczystości. Można upiec je na urodziny lub imieniny i zaskoczyć bliską osobę tym znakomitym wypiekiem. Popis Teścia świetnie smakuje z aromatyczną kawą i owocową herbatą. Porcje można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub skropić polewą czekoladową. W każdej wersji Popis Teścia smakuje rewelacyjnie.

SKŁADNIKI

  • 150 g mąki tortowej
  • 150 g roztopionego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
  • Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Wlać roztopione masło i zmiksować do połączenia.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto podzielić na 2 części, z czego jedna powinna być nieco mniejsza. Do mniejszej części dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać. Do większej części wsypać cukier z wanilią i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i podzielić na 2 części. Jedną dodać do ciasta jasnego, drugą do czekoladowego. Delikatnie wymieszać.
  • Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto czekoladowe i wyrównać. Następnie przełożyć jasne ciasto. Wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej