Duży piernik na serwatce: puszysty i rozpływający się w ustach
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Duży piernik na serwatce sprosta apetytom nawet dużej rodziny. Upieczony na serwatce jest tańszy niż ten przygotowany na miodzie. Samo przygotowanie jest skomplikowane. Wystarczą dobre chęci, sprawne ręce i trochę czasu. Efekt będzie zdumiewający.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki serwatki
- 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki wody na karmel
- 100 g masła lub margaryny
- 3 jaja rozmiar M
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 6 szklanek mąki
- 1,6 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka śmietany 12%, kefiru lub jogurtu naturalnego
- 0,25 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier i serwatkę gotować na małym ogniu do zgęstnienia, aż zostanie 1,5 szklanki gęstego syropu.
- Resztę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, zalać wodą i zagotować.
- Oba płyny wlać do miski, dodać pokrojone na kawałeczki masło, a gdy się rozpuści i masa przestygnie, ucierać ją dodając po jajku, a następnie przesianą mąkę, sól i przyprawę do pierników.
- Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z sodą i ponownie wymieszać na jednorodną masę.
- Ciasto wyłożyć do dużej formy natłuszczonej i wysypanej mąką lub rozsmarować na tak samo przygotowanej blasze.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C przez 50-60 minut.
- Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy, polać polewą czekoladową i posypać orzechami lub migdałami.