Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami
Czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych to sporo chwil spędzonych na szukaniu pomysłów na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Jeżeli szukasz urozmaicenia - zwróć uwagę na ten przepis. Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami nie jest wcale trudniejszy, czy bardziej skomplikowany od tradycyjnych. Ale jest z pewnością oryginalny i ciekawy w smaku.
Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler Mazurek makowy Mazurek śliwkowy
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 500 g mąki Lubella Puszysta Tortowa
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- sól, szczypta
- 1 szczypta proszku do pieczenia
- 500 g serka kremowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 150 g śmietany 36%
- 50 g cukru
- skórka z cytryny i pomarańczy
- 1 op. mieszanych bakalii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160
o C na złoty kolor. - W międzyczasie… Serek rozetrzyj łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
- Wyłóż masę serową na upieczony, przestudzony mazurek i udekoruj bakaliami.