Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami

2021-03-29
materiały prasowe Lubella
Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami
Autor: materiały prasowe Lubella Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami
łatwy
45 min
4

Czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych to sporo chwil spędzonych na szukaniu pomysłów na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości. Jeżeli szukasz urozmaicenia - zwróć uwagę na ten przepis. Cytrusowy mazurek z nadzieniem serowym i bakaliami nie jest wcale trudniejszy, czy bardziej skomplikowany od tradycyjnych. Ale jest z pewnością oryginalny i ciekawy w smaku. 

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek makowy  Mazurek śliwkowy

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki Lubella Puszysta Tortowa
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • sól, szczypta
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 500 g serka kremowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 150 g śmietany 36%
  • 50 g cukru
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • 1 op. mieszanych bakalii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160oC na złoty kolor.
  • W międzyczasie… Serek rozetrzyj łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.
  • Wyłóż masę serową na upieczony, przestudzony mazurek i udekoruj bakaliami.
materiały prasowe Lubella