Ciasto z krakersami i kajmakiem. Zrobisz je w 10 minut z kilku składników
Dieta wegetariańska
Ciasta bez pieczenia są nie tylko pyszne, ale i proste do samodzielnego przygotowania. Przepis na pyszne ciasto z krakersami i kajmakiem jest łatwy i błyskawiczny, a lista składników jest krótka. Przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Poznajcie sprawdzony przepis na urzekające ciasto z krakersami i kajmakiem.
Ciasto z krakersami i kajmakiem – składniki
Lista składników, które potrzebne są do zrobienia tego wybornego ciasta bez pieczenia, jest krótka. Znajdują się na niej produkty, które są w sklepach przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana. Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne ciasto bez pieczenia w 10 minut?
- krakersy
- masa kajmakowa w puszce
- serek mascarpone
- jajka
- cukier puder
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto z krakersami i kajmakiem?
Przepis na pyszne i rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia jest prosty. Robi się je w kilku prostych krokach. To ciasto warstwowe z krakersów, aksamitnego kremu i kajmaku. Przygotowanie zaczyna się od utarcia żółtek z cukrem pudrem, a następnie zmiksowania ich z włoskim mascarpone. Do masy dodaje się ubite na sztywną pianę białka i delikatnie miesza łyżką, aż składniki się połączą. Krem trzeba podzielić na trzy części – dwie większe i jedną mniejszą.
Kolejnym krokiem jest ułożenie ciasta w formie. Ciasto układa się warstwami: krakersy, pierwsza większa część kremu, krakersy, masa kajmakowa, krakersy, druga większa część kremu, krakersy, mniejsza część kremu. Wierzch można udekorować posiekanymi orzechami, cukrem pudrem lub polewą czekoladową oraz listkami mięty. Tak przygotowane ciasto wstawia się do lodówki. Powinno spędzić w niej kilka godzin, a nawet całą noc.
Kiedy podawać ciasto z krakersami i kajmakiem?
Przepis na obłędne ciasto bez pieczenia z krakersami i kajmakiem robi się w 10 minut. To dobry przepis na osób, które na co dzień nie mają czasu na pieczenie domowych ciast. Ciasto kajmakowe z krakersami pysznie smakuje na deser o każdej porze roku. Pasuje na święta, spotkania okolicznościowe i imprezy. Sprawdzi się jako zamiennik urodzinowego tortu.
SKŁADNIKI
- 500 g krakersów
- 500 g serka mascarpone
- 1 puszka masy kajmakowej
- 4 żółtka
- 4 białka
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa.
- Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Ubite białka delikatnie wymieszać łyżką z żółtkami. Krem podzielić na trzy części, z czego jedna powinna być mniejsza, a dwie większe.
- Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę krakersów i wyłożyć pierwszą większą część kremu. Przykryć krakersami. Równomiernie wyłożyć masę kajmakową i przykryć krakersami.
- Na krakersach równomiernie wyłożyć drugą większą porcję kremu. Ułożyć ostatnią warstwę krakersów i posmarować mniejszą częścią kremu.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
- Pokroić na porcje i podawać na deser.