Ciasto ORCHIDEA - przepyszny deser na wyjątkowe okazje
2021-12-14
łatwy
55 min
12
Ciasto Orchidea to rozpływający się w ustach deser, który nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze jest prawdziwą ozdobą stołu. Na przykład świątecznego. Mocno kakaowy biszkopt, aksamitny krem śmietankowy podkręcony smakami i kolorami owocowych galaretek tworzą efekt WOW i w smaku i w wyladzie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 duże (330 ml) opakowania śmietanki 30%
- 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
- 2 malinowe galaretki
- 1 agrestowa galaretka
- Poncz:
- 0,5 szklanki mocnej czarnej herbaty z cytryną
- 4 łyżki rumu lub spirytusu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, a białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
- Do żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie połączyć składniki.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm.
- Piec ok. 20-25 minut w 180 st. C. Gotowy biszkopt wyjąć o odstawić do ostygnięcia.
- Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i wystudzić. Czerwoną rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
- Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać do niej mascarpone i miksować krótko do połączenia składników.
- Masę podzielić na 2 części (1:2), do mniejszej porcji powoli wlać wystudzoną zieloną galaretkę i miksować aż równomiernie połączy się z masą śmietanową.
- Do większej porcji masy dodać cienkim strumieniem galaretkę malinową i dokładnie wymieszać.
- Wierzch biszkoptu okroić tak, aby był równy i nasączyć ciasto obficie ponczem.
- Wyłożyć masę z galaretką agrestową, a na to masę malinową, masą malinową posmarować również brzegi boki ciasta..
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?