Ciasto ORCHIDEA - przepyszny deser na wyjątkowe okazje

Ciasto orchidea
Autor: Shutterstock Ciasto Orchidea to pyszny czekoladowy biszkopt a aksamitnym kremem
łatwy
55 min
12

Ciasto Orchidea to rozpływający się w ustach deser, który nie dość, że smakuje obłędnie to jeszcze jest prawdziwą ozdobą stołu. Na przykład świątecznego. Mocno kakaowy biszkopt, aksamitny krem śmietankowy podkręcony smakami i kolorami owocowych galaretek tworzą efekt WOW i w smaku i w wyladzie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 duże (330 ml) opakowania śmietanki 30%
  • 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone
  • 2 malinowe galaretki
  • 1 agrestowa galaretka
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki mocnej czarnej herbaty z cytryną 
  • 4 łyżki rumu lub spirytusu (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, a białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę.
  • Do żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i dokładnie połączyć składniki.
  • Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm.
  • Piec ok. 20-25 minut w 180 st. C. Gotowy biszkopt wyjąć o odstawić do ostygnięcia.
  • Zieloną galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i wystudzić. Czerwoną rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku.
  • Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać do niej mascarpone i miksować krótko do połączenia składników.
  • Masę podzielić na 2 części (1:2), do mniejszej porcji powoli wlać wystudzoną zieloną galaretkę i miksować aż równomiernie połączy się z masą śmietanową.
  • Do większej porcji masy dodać cienkim strumieniem galaretkę malinową i dokładnie wymieszać.
  • Wierzch biszkoptu okroić tak, aby był równy i nasączyć ciasto obficie ponczem.
  • Wyłożyć  masę z galaretką agrestową, a na to masę malinową, masą malinową posmarować również brzegi boki ciasta..
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: Świąteczne desery podkręcone alkoholem.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej