Ciasto jogurtowe z truskawkami. Proste, szybkie i zawsze się udaje

ciasto jogurtowe z truskawkami
Autor: Shutterstock Ciasto jogurtowe z truskawkami smakuje wybornie.
łatwy
50 min
12

Sezon na pyszne i słodkie truskawki można rozpocząć od upieczenia ciasta jogurtowego. Z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie. Przepis jest łatwy i sprawdzony, a wypiek udaje się za każdym razem. Zobaczcie, jak upiec najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami?

Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo wsypywać cukier, żółtka, olej, jogurt grecki oraz wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto przelewa się do formy, na wierzchu układa truskawki i wstawia do piekarnika. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Kiedy upłynie czas pieczenia, ciasto pozostawia się w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po kwadransie wypiek wyjmuje się z pieca i odstawia do całkowitego ostygnięcia.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami

  • Puszyste i słodkie ciasto z dodatkiem świeżych truskawek nie jest trudne, dlatego z tego przepisu może skorzystać każdy. Nawet ci, którzy dopiero uczą się piec domowe ciasta, zrobią je bezbłędnie.
  • Przepis jest szybki. Przygotowanie ciasta trwa kilkanaście minut. Czas pieczenia wynosi nieco ponad pół godziny.
  • Wśród składników potrzebnych do zrobienia pysznego ciasta z jogurtem i truskawkami potrzeba ośmiu produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Ciasto piecze się z truskawkami świeżymi, ale poza sezonem na te pyszne owoce można użyć wersji mrożonej. Opakowanie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, przełożyć na sitko i odstawić do całkowitego rozmrożenia i odsączenia.
  • Najlepsza do tego ciasta będzie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm.
  • Smak ciasta wzbogaci dodatek ekstraktu waniliowego, szczypta cynamonu lub starta gorzka czekolada.

Z czym podawać ciasto jogurtowe z truskawkami?

Pyszne domowe ciasto z jogurtem greckim i słodkimi truskawkami to wypiek uniwersalny, który świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kompotu. Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Świetnie smakuje podane z kulką domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Porcje ciasta pięknie prezentują się, kiedy ozdobi się je listkami świeżej mięty.

SKŁADNIKI

  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 ml oleju
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując, stopniowo wsypywać cukier. Dodać żółtka i wąskim strumieniem wlać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać jogurt grecki i wymieszane suche składniki.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim truskawki bez szypułek.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto na 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować i pokroić na porcje.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej