Ciasto jogurtowe z truskawkami. Proste, szybkie i zawsze się udaje
Sezon na pyszne i słodkie truskawki można rozpocząć od upieczenia ciasta jogurtowego. Z dodatkiem truskawek smakuje wyśmienicie. Przepis jest łatwy i sprawdzony, a wypiek udaje się za każdym razem. Zobaczcie, jak upiec najlepsze ciasto jogurtowe z truskawkami.
Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami?
Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo wsypywać cukier, żółtka, olej, jogurt grecki oraz wymieszane wcześniej suche składniki. Ciasto przelewa się do formy, na wierzchu układa truskawki i wstawia do piekarnika. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Kiedy upłynie czas pieczenia, ciasto pozostawia się w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po kwadransie wypiek wyjmuje się z pieca i odstawia do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami
- Puszyste i słodkie ciasto z dodatkiem świeżych truskawek nie jest trudne, dlatego z tego przepisu może skorzystać każdy. Nawet ci, którzy dopiero uczą się piec domowe ciasta, zrobią je bezbłędnie.
- Przepis jest szybki. Przygotowanie ciasta trwa kilkanaście minut. Czas pieczenia wynosi nieco ponad pół godziny.
- Wśród składników potrzebnych do zrobienia pysznego ciasta z jogurtem i truskawkami potrzeba ośmiu produktów. Są łatwo dostępne i można je kupić w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Ciasto piecze się z truskawkami świeżymi, ale poza sezonem na te pyszne owoce można użyć wersji mrożonej. Opakowanie należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, przełożyć na sitko i odstawić do całkowitego rozmrożenia i odsączenia.
- Najlepsza do tego ciasta będzie forma o wymiarach 20 cm x 30 cm.
- Smak ciasta wzbogaci dodatek ekstraktu waniliowego, szczypta cynamonu lub starta gorzka czekolada.
Z czym podawać ciasto jogurtowe z truskawkami?
Pyszne domowe ciasto z jogurtem greckim i słodkimi truskawkami to wypiek uniwersalny, który świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kompotu. Upieczone i ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Świetnie smakuje podane z kulką domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Porcje ciasta pięknie prezentują się, kiedy ozdobi się je listkami świeżej mięty.
SKŁADNIKI
- 300 g truskawek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 150 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując, stopniowo wsypywać cukier. Dodać żółtka i wąskim strumieniem wlać olej. Miksować do połączenia składników.
- Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać jogurt grecki i wymieszane suche składniki.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim truskawki bez szypułek.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto na 15 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przed podaniem udekorować i pokroić na porcje.