Chlebek adwentowy. Prosty przepis na przedświąteczny słodki wypiek

chlebek adwentowy
Autor: Shutterstock Chlebek adwentowy to pyszny i po brzegi wypełniony bakaliami słodki wypiek.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Chlebek adwentowy wypełniony po brzegi orzechami i suszonymi owocami ma przyjemny korzenny aromat i pyszny smak. Ten słodki wypiek sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia. Przepis jest prosty, a na liście składników znajdują się produkty w okresie przedświątecznym piętrzą się na sklepowych półkach. Poznajcie sprawdzony przepis na chlebek adwentowy, który zachwyci smakiem.

Z czego zrobić chlebek adwentowy?

Do upieczenia pysznego chleba adwentowego potrzebne są produkty, które można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Szczególnie w okresie przedświątecznym są dostępne w atrakcyjnych cenach.

Na liście składników do chlebka adwentowego znajdziecie:

  • mąkę pszenną
  • bakalie – orzechy, suszonego owoce i rodzynki
  • jabłka
  • miód
  • cukier i cukier z prawdziwą wanilią
  • przyprawy – cynamon i imbir
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić chlebek adwentowy?

Ten słodki przedświąteczny wypiek z bakaliami i aromatycznymi przyprawami jest prosty. Postępując według tego sprawdzonego przepisu chlebek uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony.

Jak więc upiec ten pyszny chlebek z dodatkiem bakalii?

  • 1. krok – wymieszanie startych jabłek i bakaliami i korzennymi przyprawami oraz miodem, następnie odstawienie na kilka godzin
  • 2. krok – dodanie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i wyrobienie ciasta
  • 3. krok – uformowanie bochenka i upieczenie chleba w piekarniku

Z podanych w przepisie proporcji można upiec jeden duży chlebek adwentowy lub dwa mniejsze bochenki. W drugiej opcji czas pieczenia jest krótszy o 15 minut.

Jak podawać chlebek adwentowy?

Pyszny chlebek adwentowy o korzenno-miodowym aromacie to zachwycający wypiek, który umili przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest trudny, a zrobienie ciasta na chleb nie zajmuje dużo czasu. Dodatkową zaletą tego słodkiego wypieku jest to, że przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak.

Chlebek adwentowy to pomysł na oryginalny deser lub słodką przekąskę. Zastąpi gotowe drożdżówki ze sklepu, więc można go zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Chlebek z dodatkiem suszonych owoców i orzechów pysznie smakuje z kawą i herbatą. Można podać do niego kakao lub mleko o smaku piernika. Przed podaniem chlebek adwentowy można obficie posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 350 g mąki pszennej
  • 300 g jabłek
  • 140 g cukru
  • 3/4 szklanki suszonych owoców
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych okach i przełożyć do miski.
  • Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i suszone owoce. Wymieszać.
  • Dodać miód. Wsypać cukier, cukier z wanilią, cynamon i imbir. Dokładnie wymieszać.
  • Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc.
  • Do bakalii wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Uformować bochenek i przełożyć go do prostokątnej formy.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 75 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać obficie posypany cukrem pudrem na deser lub jako przekąskę.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej