Chlebek adwentowy. Prosty przepis na przedświąteczny słodki wypiek
Dieta wegetariańska
Chlebek adwentowy wypełniony po brzegi orzechami i suszonymi owocami ma przyjemny korzenny aromat i pyszny smak. Ten słodki wypiek sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia. Przepis jest prosty, a na liście składników znajdują się produkty w okresie przedświątecznym piętrzą się na sklepowych półkach. Poznajcie sprawdzony przepis na chlebek adwentowy, który zachwyci smakiem.
Z czego zrobić chlebek adwentowy?
Do upieczenia pysznego chleba adwentowego potrzebne są produkty, które można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie. Szczególnie w okresie przedświątecznym są dostępne w atrakcyjnych cenach.
Na liście składników do chlebka adwentowego znajdziecie:
- mąkę pszenną
- bakalie – orzechy, suszonego owoce i rodzynki
- jabłka
- miód
- cukier i cukier z prawdziwą wanilią
- przyprawy – cynamon i imbir
- proszek do pieczenia
Jak zrobić chlebek adwentowy?
Ten słodki przedświąteczny wypiek z bakaliami i aromatycznymi przyprawami jest prosty. Postępując według tego sprawdzonego przepisu chlebek uda się już za pierwszym razem. Każdy kto go spróbuje, będzie zachwycony.
Jak więc upiec ten pyszny chlebek z dodatkiem bakalii?
- 1. krok – wymieszanie startych jabłek i bakaliami i korzennymi przyprawami oraz miodem, następnie odstawienie na kilka godzin
- 2. krok – dodanie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i wyrobienie ciasta
- 3. krok – uformowanie bochenka i upieczenie chleba w piekarniku
Z podanych w przepisie proporcji można upiec jeden duży chlebek adwentowy lub dwa mniejsze bochenki. W drugiej opcji czas pieczenia jest krótszy o 15 minut.
Jak podawać chlebek adwentowy?
Pyszny chlebek adwentowy o korzenno-miodowym aromacie to zachwycający wypiek, który umili przygotowania do świąt Bożego Narodzenia. Przepis nie jest trudny, a zrobienie ciasta na chleb nie zajmuje dużo czasu. Dodatkową zaletą tego słodkiego wypieku jest to, że przepis można modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą jego smak.
Chlebek adwentowy to pomysł na oryginalny deser lub słodką przekąskę. Zastąpi gotowe drożdżówki ze sklepu, więc można go zabrać ze sobą do pracy i zapakować dzieciom do śniadaniówki. Chlebek z dodatkiem suszonych owoców i orzechów pysznie smakuje z kawą i herbatą. Można podać do niego kakao lub mleko o smaku piernika. Przed podaniem chlebek adwentowy można obficie posypać cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej
- 300 g jabłek
- 140 g cukru
- 3/4 szklanki suszonych owoców
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych okach i przełożyć do miski.
- Dodać drobno posiekane orzechy, rodzynki i suszone owoce. Wymieszać.
- Dodać miód. Wsypać cukier, cukier z wanilią, cynamon i imbir. Dokładnie wymieszać.
- Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub całą noc.
- Do bakalii wsypać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Uformować bochenek i przełożyć go do prostokątnej formy.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 75 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać obficie posypany cukrem pudrem na deser lub jako przekąskę.