Brownie z rabarbarem i imbirem. Czekoladowa słodycz przełamana kwaskowatym smakiem
Pyszne sezonowe ciasto z czekoladą oraz rabarbarem i imbirem smakuje wyśmienicie. Dzięki temu, że robi się je łatwo i szybko, możecie upiec je nawet dziś. Sezon na rabarbar jest w pełni i warto z niego korzystać, ile się da. Oto sprawdzony przepis na brownie z rabarbarem i imbirem.
Jak zrobić brownie z rabarbarem?
Pokrojony i zasypany cukrem pudrem rabarbar i imbir odstawia się na pół godziny. Masło i gorzką czekoladę należy roztopić, jajka utrzeć z cukrami, a następnie połączyć obie masy. Stopniowo dodaje się mąkę, mleczną czekoladę oraz rabarbar. Ciasto przelewa się do formy i piecze w temperaturze 185 stopni przez 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy włożony do niego patyczek będzie suchy. Po ostygnięciu można się już zajadać pysznym brownie z rabarbarem.
Przepis na brownie z rabarbarem
- To łatwy przepis na obłędne czekoladowe ciasto z kawałkami rabarbaru i imbirem. Kilka prostych kroków i super deser z sezonowym składnikiem jest gotowy.
- Przygotowanie ciasta jest dość szybkie, ale trzeba poczekać, aż deser się upiecze.
- Lista składników to produkty łatwo dostępne w wielu sklepach spożywczych.
- Brownie można piec przez cały rok. Poza sezonem sprawdzi się mrożony rabarbar.
Z czym podawać brownie z rabarbarem?
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub przygotować czekoladową polewę. Do ciasta pasuje też bita śmietana lub waniliowy krem. Porcje można udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
SKŁADNIKI
- 300 g rabarbaru
- 275 g cukru trzcinowego
- 200 g cukru pudru
- 185 g masła
- 185 g gorzkiej czekolady
- 130 g mąki pszennej
- 50 g świeżego imbiru
- 50 g kakao
- 50 g posiekanej mlecznej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Jedną łodygę pokroić na dłuższe kawałki. Dodać obrany i posiekany świeży imbir i wsypać cukier puder. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
- Masło i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać do połączenia składników i odstawić.
- Jajka wbić do miski, wsypać cukier trzcinowy i cukier z prawdziwą wanilią. Ubijać, aż masa stanie się gęsta. Dodać roztopione masło z czekoladą i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę, kakao i posiekaną mleczną czekoladę oraz małe kawałki rabarbaru z imbirem. Dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć dłuższe kawałki rabarbaru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i piec 45 minut, do suchego patyczka.
- Po ostygnięciu pokroić na porcje.