Biorę kefir i garść owoców leśnych. Błyskawicznie piekę przepyszne domowe ciasto

ciasto na kefirze z owocami leśnymi
Autor: Shutterstock Wyborne domowe ciasto upiecz na kefirze. Z tymi owocami smakuje obłędnie.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Co można upiec na kefirze? Najlepiej skorzystać z tego prostego i sprawdzonego przepisów na wyśmienite domowe ciasto na kefirze z dodatkiem owoców leśnych. Jest bardzo łatwe, błyskawiczne i zawsze się udaje. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki można wymieszać łyżką lub widelcem. Oto ekspresowy przepis na pełne smaku i owoców leśnych domowe ciasto na kefirze.

Ciasto na kefirze z owocami leśnymi – składniki

Do przygotowania tego wybornego ciasta z dodatkiem owoców, potrzebne są podstawowe produkty. Można je kupić w wielu sklepach. Jeżeli lubicie piec ciasta w domu, na pewno większą część składników macie w domu.

Dodatkiem, bez którego to smaczne ciasto nie może się obejść, są owoce leśne. Można więc wykorzystać jagody, borówki, maliny czy jeżyny. Właśnie teraz, kiedy lato jest w pełni, te pyszne i zdrowe owoce piętrzą się na straganach i w sklepach.

Z czego więc zrobić to domowe ciasto? Lista składników nie jest długa. Obejmuje takie produkty jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią i proszek do pieczenia
  • składniki mokre – kefir, olej, jajka
  • dodatki – owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody, borówki)

Jak zrobić ciasto na kefirze z owocami leśnymi?

Przepis na ten wyborny słodki wypiek można zaliczyć do receptur nie tylko łatwych, ale i ekspresowych. Ciasto robi się błyskawicznie bez miksera. Składniki można połączyć za pomocą łyżki lub widelca. Zanim piekarnik na dobre się rozgrzeje, ciasto na kefirze z dodatkiem owoców leśnych jest gotowe do pieczenia.

Jak więc upiec puszyste domowe ciasto z dodatkiem kefiru i owoców leśnych? Wybierając ten sprawdzony przepis, wyśmienity domowy wypiek uda się za pierwszym razem. Zachwyci puszystością i smakiem od pierwszego kęsa.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – wymieszanie składników mokrych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
  • 4. krok – przelanie ciasta na kefirze do formy i ułożenie owoców leśnych
  • 5. krok – upieczenie ciasta na kefirze z owocami leśnymi w piekarniku

Jak podawać ciasto na kefirze z owocami leśnymi?

Przepis na wyborne ciasto z kefirem i owocami leśnymi warto zapisać. To najlepszy słodki wypiek na lato, kiedy owoców jest pod dostatkiem. Puszyste ciasto idealnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. Pasuje na najróżniejsze okazje. Bez okazji też świetnie smakuje. To doskonały dodatek do aromatycznej kawy i owocowej herbaty. Świetnie smakuje z kubkiem zimnego mleka.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto na kefirze z dodatkiem owoców leśnych można oprószyć cukrem pudrem. Wierzch można też udekorować lukrem cytrynowym i listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g owoców leśnych
  • 1 szklanka kefiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier i cukier z wanilią oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Do drugiej miski przelać kefir i olej. Wbić jajka. Roztrzepać widelcem.
  • Mokre składniki wlać do suchych i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i ułożyć na nim owoce leśne.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na rożne okazje lub bez.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej