Bez pieczenia i gotowe w 15 minut. To ciasto z brzoskwiniami to hit lata

ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia
Autor: Shutterstock Weź puszkę brzoskwiń i połącz z tymi składnikami. To najlepsze ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Co dobrego można zrobić z brzoskwiniami? Rozwiązaniem tego kulinarnego problemu jest ten przepis. Pyszne ciasto z brzoskwiniami, które nie wymaga pieczenia, to strzał w dziesiątkę. Jest idealnym połączenie śmietankowej masy ze słodkimi brzoskwiniami. Przygotowanie tego wybornego deseru jest bardzo łatwe. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na obłędne ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia.

Ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia – składniki

Pyszny i idealnie słodki deser, który z łatwością można przygotować samodzielnie, składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a ich największą zaletą jest to, że można je kupić przez cały rok. Ich cena także nie jest wygórowana. Na liście składników nie ma cukru. Zamiast niego dodaje się słodzone mleko skondensowane, które sprawia, że ciasto ma przyjemną konsystencję. Masę śmietankową zagęszcza agar agar, czyli roślinny zamiennik żelatyny.

Lista składników, które niezbędne są do przygotowania domowego ciasta bez pieczenia, jest dość krótka. Aby zrobić ten smakowity deser, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • herbatniki
  • masło
  • brzoskwinie w puszce
  • mleko skondensowane słodzone
  • śmietanka kremówka
  • jogurt naturalny
  • agar agar

Jak zrobić ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia?

Przepis na orzeźwiające ciasto z dodatkiem słodkich brzoskwiń, którego nie trzeba piec, jest bardzo łatwy. Wystarczy przygotować kruchy spód, a następnie masę i połączyć ją z brzoskwiniami. To naprawdę bardzo łatwy przepis na deser, który zachwyci oczy i kubki smakowe. Przygotowanie ciasta brzoskwiniowego jest szybkie. Ciasto bez pieczenia wzbogacone brzoskwiniami jest gotowe w kwadrans, ale należy poczekać, aż masa stężeje. Powinno spędzić w lodówce minimum dwie godziny.

Jak więc zrobić pyszne domowe ciasto bez pieczenia, którego smak i wygląd podkręcają brzoskwinie? To tylko kilka prostych kroków.

  • 1. krok – przygotowanie spodu z herbatników z masłem i wyłożeniem tortownicy
  • 2. krok – przygotowanie masy z mleka skondensowanego i pozostałych składników
  • 3. krok – przełożenie masy na spód, ułożenie brzoskwiń i udekorowanie ciasta
  • 4. krok – schłodzenie ciasta z brzoskwiniami w lodówce

Jak podawać ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia?

Smakowite domowe ciasto z dodatkiem brzoskwiń to idealny deser na lato. Jest nie tylko pyszne i efektowne, ale i orzeźwiające. Właśnie dlatego najlepiej sprawdzi się podczas gorących dni. Przepis można jednak wykorzystywać przez cały rok. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, doskonałe ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia można robić na najróżniejsze okazje i święta. Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu brzoskwiniowe ciasto na zimno świetnie zastąpi urodzinowy tort.

Gotowe ciasto z brzoskwiniami bez pieczenia można dodatkowo udekorować. Nutę świeżości dodadzą listki mięty. Wierzch można posypać startą gorzką czekoladą lub skropić polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g roztopionego masła

  • masa:
  • 1 puszka brzoskwiń w zalewie
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g skondensowanego mleka słodzonego
  • 15 g agar agar

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • Do rondelka przelać jogurt, śmietankę i mleko skondensowane. Wsypać agar. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się zagotują. Rondelek zestawić z ognia.
  • Brzoskwinie odsączyć z syropu. Dwie połówki pokroić w plasterki.
  • Około 1/3 masy przelać na herbatnikowy spód. Ułożyć połówki brzoskwiń i zalać pozostałą masą. Wyrównać wierzch i ułożyć brzoskwinie pokrojone w plasterki. Wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej